Ambasada Japana: Hvala građanima BiH na donacijama, nikad to nećemo zaboraviti

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada Japana: Hvala građanima BiH na donacijama, nikad to nećemo zaboraviti
Foto: Ambasada Japana / Podrška nakon potresa

Prije deset godina, 11. marta 2011. godine, dogodio se veliki potres u istočnom dijelu Japana.

"To je bila prirodna katastrofa bez presedana, uključujući zemljotres i cunami, koji su devastirali Tohoku regiju moje zemlje, a stanje se dodatno zakomplicaralo ozbiljnom štetom na nuklearnoj centrali u Fukushimi", napisao je danas ambasador Japana u BiH Ito Makoto, navodeći kako su razmjere katastrofe i stepen oštećenja bili ogromni.

Oko 16.000 osoba je nestalo u ovom potresu, a više od njih 2.000 se još uvijek smatra nestalim.

"Suočeni s tim, naši prijatelji iz cijelog svijeta, pa tako i iz Bosne i Hercegovine, su se iskazali kroz svoju humanu i iskrenu pomoć.

Ljudi u BiH su pokazali ogromno suosjećanje, velikodušnost i prijateljstvo. Saznao sam da smo dobili veliki broj donacija od vlade i lokalnih vlasti u BiH, kao i privatnih organizacija i prijatelja Japana u BiH.

Poslano nam je nebrojeno puno divnih pisama, poruka ohrabrenja i crteža školske djece. Mnogi građani Sarajeva, uključujući i članove Judo saveza, su posjećivali prostorije naše ambasade tokom nekoliko dana nakon velikog potresa, noseći cvijeće i paleći svijeće. Bili smo jako ohrabreni iskazanom solidarnošću i prijateljstvom naroda Bosne i Hercegovine.

Kao ambasador Japana, želim još jednom iskazati najiskreniju zahvalnost narodu, kao i organima vlasti BiH, za njihovu ljubaznu podršku i vrijednu pomoć, u periodu kada je ta pomoć Japanu bila potrebna. Nikad je nećemo zaboraviti", napisao je ambasador Makota.

Ambasador Ito Makoto - undefined

Foto: Ambasada Japana: Ambasador Ito Makoto

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije