Ko liže, IQ diže / Japanski naučnici tvrde da nas ovo čini pametnijima

29. 08. 2020. u 20:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Japanski naučnik Yoshihiko Koga, profesor na tokijskom univerzitetu Kyorin tvrdi da ćete postati inteligentniji ako svako jutro natašte pojedete tri kašike sladoleda.

Svoj zaključak potkrijepio je istraživanjem i konkretnim rezultatima.

U sklopu manje studije ispitanici su svako jutro natašte morali pojesti tri kašike sladoleda, a potom su uz pomoć računara imali zadaću da odrade niz mentalnih vježbi, prenosi Hina

Profesor Koga tvrdi da su osobe koje su pojele sladoled natašte imale mnogo brže reakcije te su bolje procesuirale informacije od grupe koja nije ništa doručkovala.

Moždani valovi mjereni tokom eksperimenta pokazali su povećanu aktivnost alfa valova koji se povezuju s koncentracijom, relaksacijom i mentalnom koordinacijom u prvoj grupi ispitanika koja je doručkovala sladoled. 

Koga je potom proveo sličan eksperiment, no umjesto sladoleda ispitanici su natašte konzumirali nekoliko gutljaja hladne vode. Profesor kaže da je evidentirao izvjesnu razinu pojačanog mentalnog djelovanja i budnosti, no učinak nije bio isti kao u grupi koja je konzumirala sladoled. 

Profesor Koga stručnjak je za psihofiziologiju, granu psihologije koja istražuje odnose između duševnih i tjelesnih pojava.

Njegova istraživanja fokusirana su na istraživanje o tome kako neke vrste hrane i mirisa utječu na stres i proces te na proces usporenja starenja, stoji na internetskoj stranici sveučilišta čiji je zaposlenik. Navode se i hobiji profesora Koge - vožnja bicikla i skupljanje fotografskih aparata. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA