Čudesni prizori: Nadrealna bića iz snova u radovima ekvadorskog umjetnika Beta Valencie

1
Radiosarajevo.ba
Čudesni prizori: Nadrealna bića iz snova u radovima ekvadorskog umjetnika Beta Valencie
Foto: Instagram / Leaf fish - Beto Val

Digitalni kolaži ekvadorskog umjetnika Beta Valencije, na društvenim mrežama poznatog kao Beto Val, jedinstven su spoj vintage ilustracija i suvremene manipulacije fotografijama.

Ribe u čudnom spoju s cvijećem, ljudskim mozgom ili jagodom, žirafe s ljudskim licima, ptica u damskoj haljini s krilima vilinskog konjića, muškarac koji vozi golemu papigu umjesto bicikla..

Koristeći vintage slike, Val digitalno reže i premješta peraje, krila i kandže pretvarajući obične životinje, ribe i ptice u nadrealna stvorenja. U njegovom svijetu okrugla lica sova vire iz ananasa, a jesensko lišće niče iz tropskih ptica.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

U Valovim kreacijama opipljiv je njegov žar za istraživanjem, razigranost i radost svojstvena umjetničkom procesu.

Svaki kolaž otkriva novi svijet, potpuno različit od prethodnog, ali još uvijek povezan jedinstvenim umjetničkim senzibilitetom njihovog tvorca.

Valova djela odišu osjećajem čuđenja i uzbuđenja, kao da pozivaju na istraživanje dubina njegove žive mašte.

Kultura na ulice: "Glumci govore sevdah" i otvaranje izložbe "Japanske žene"

Kultura na ulice: "Glumci govore sevdah" i otvaranje izložbe "Japanske žene"

"Umjetnost je moj bijeg od stresa svakodnevnog života, a digitalni kolaž omogućuje mi istraživanje neograničenih mogućnosti nadrealnog i bizarnog, oživljavajući moju maštu na načine za koje nisam mislio da su mogući", objašnjava Beto Val, koji se digitalnom umjetnošću počeo baviti gotovo slučajno.

Naime, godinama je kao grafički dizajner radio za razne marketinške agencije. Do preokreta je došlo tokom karantene uzrokovane koronavirusom, kada je Val sasvim slučajno otkrio veliku banku javno dostupnih starinskih ilustracija. Počeo je eksperimentirati s digitalnim kolažima kako bi se riješio stresa zbog pandemije, no uskoro je shvatio da je njegova mašta oduvijek bila puna nadrealnih bića i prizora. Malo po malo, hobi se pretvorio u posao.

U relativno kratkom razdoblju, Val je uspješno zauzeo jedinstvenu nišu u sferi digitalne umjetnosti, osvajajući publiku svojim prepoznatljivim spojem vintage estetike i modernog senzibiliteta. Njegova vješta manipulacija bojom, teksturom i oblikom pridonosi privlačnosti njegovih radova, koje vole i poznavatelji umjetnosti i "obični" gledaoci. Umjetnički opus Beta Vala pokazuje njegovu sposobnost osvajanja neistraženih teritorija u svijetu vizualnih umjetnosti, neprestano pomičući okvire i izazivajući konvencionalne norme, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije