'Umjetnici Sarajevu': U Gazi Husrev-begovom Hanikahu otvorena internacionalna izložba

0
FENA
'Umjetnici Sarajevu': U Gazi Husrev-begovom Hanikahu otvorena internacionalna izložba
Foto: Fena / Gazi husrev-begov hanikah

Dvanaesta internacionalna izložba "Umjetnici Sarajevu" je otvorena večeras, 13. jula u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu.

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz: Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Bjelorusije, Rusije, Meksika, Grčke, USA.

Umjetnički savjet čine: Edin Numankadić, Adis Lukač, Ilonka Jasak, Mirsada Baljić.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Kroz izložbu Umjetnici Sarajevu želimo prikazati poziciju umjetnika u Bosni i Hercegovini danas, kao i umjetnike iz regije i cijelog svijeta. Projekat će doprinijeti kulturnim sadržajima kao i promociji umjetničke i kulturne scene grada Sarajeva i BiH. Ovim projektom želimo ponuditi priliku za komunikaciju umjetnika različitih profila međusobno, sa javnošću i širom publikom. Umjetnici će izložiti svoja djela prožeta sa svjetlosću i energijom koja spaja i ujedinjuje različitosti, tragom vlastitih poimanja i kreativnosti", saopćili su organizatori.

Do danas je u okviru ovog projekta uspješno organizirano 11 internacionalnih izložbi, koje su tokom jula, održane u Gazi Husrev-begovom Hanikahu, a već tri godine odlukom autora projekta. Organizacija izložbe se realizira preko Udruženja umjetnika Art Colony, Sarajevo.           

Umjetnici iz mnogih zemalja su učestvovali u ovom projektu: BiH, Srbija, Hrvatska, SAD, Turska, Kipar, Rusija, Velika Britanija, Albanija, Ukrajina, Holandija, Kuvajt, Njemačka, Egipat, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Azerbejdžan, Iran, Italija, Finska, Bugarska, Francuska, Južna Koreja, Švedska..

Na prethodnih jedanaest izložbi je bilo izloženo oko 1.000 umjetničkih djela, raznih tehnika: ulje i akrilik na platnu, akvareli, grafike, crteži, skulpture, umjetničke fotografije, video radovi.

Izložba će biti otvorena do 27. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije