Iživcirani turisti u Francuskoj spremni za pokolj cvrčaka

Radiosarajevo.ba
Iživcirani turisti u Francuskoj spremni za pokolj cvrčaka
FOTO: Facebook / Le Beausset

Dok se u Dalmaciji zvuk cvrčaka doživljava kao nešto lijepo i smirujuće, nešto što nas asocira na uživanje na plaži ili u prirodi, nisu svi tog mišljenja.

Turisti u francuskom mjestu Beausset u Provansi požalili su se načelniku da im cvrčci svojim glasanjem uništavaju odmor. Također su se raspitivali za hemijska sredstva kojima bi ih mogli zauvijek ušutkati, piše Dalmacija danas.

"Ovo ljeto je već pet skupina turista došla do mene i žalila se da ih cvrčci nerviraju od jutra do večeri. Pokušao sam im objasniti da je to karakterističan zvuk Provanse, dio našeg folklora, ali bez uspjeha. Njima je to zvuk iz pakla i nikako ne shvataju da je to muzika za naše južnjačke uši. Stvarno nisu normalni", rekao je načelnik Beausseta Georges Ferrero za Francuski radio.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) iz 2017. godine, cvrčci su, uz skakavce, najugroženija skupina insekata na području Europe i prijeti izumiranje. Europa je stanište za preko hiljadu vrsta skakavaca i cvrčaka, koji su važan izvor hrane za ptice i reptile te bi njihov nestanak ugrozio cijeli ekosistem.
IUCN je pozvao na hitne mjere kako bi se zaštitila njihova staništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije