Izbor umjetne inteligencije: Pogledajte kako izgleda savršena žena, a kako idealan muškarac

1
Radiosarajevo.ba
Izbor umjetne inteligencije: Pogledajte kako izgleda savršena žena, a kako idealan muškarac
Foto: Bulimia Project / Savršena žena i savršen muškarac

Sudeći po umjetnoj inteligenciji, muškarci više vole plavuše, dok su "visok, crn i zgodan", karakteristike savršenog muškarca za žene.

AI alat je odabrao savršenu ženu i savršenog muškarca birajući između milion ponuđenih slika širom interneta i po društvenim mrežama.

Udruženje "The Bulimia Project" koji podižu svijest o bolestima poremećaja u prehrani, pitala je umjetnu inteligenciju da im napravi savršena tijela, sudeći po onim fotografijama koje se na društvenim mrežama najviše lajkaju i komentiraju.

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Tako su saznali da najpoželjnije žene, po ovom istraživanju, imaju plavu kosu, "maslinast" put, smeđe oči i vitku figuru dok "savršeni" muškarac ima tamnu kosu, bademaste oči, izražene jagodice i mišićavo tijelo.

Mnogi rezultati, kako piše Daily Mail, odgovaraju zastarjelim standardima ljepote, tako da bi savršeni ljudi bili bijelci, ali preplanuli, mršavi, ali mišićavi, i žene neprirodno svijetlo plave kose.

Savršena žena (Foto: Bulimia Project)

S obzirom da nije jasan tačan proces kako je AI došao do ovih rezultata, pretpostavlja se da su rješenje dobili na temelju kombinacije stvarnih fotografija s društvenih mreža te uzimajući dijelove dobili sliku "savršenih" ljudi.

Čak 40 posto slika koje prikazuju kako, po njima, savršena žena izgleda, su plavuše. 30 posto žena imaju smeđe oči, a više od pola preplanulu put.

Preko 70 posto "savršenih" muškaraca ima smeđu kosu, 20 posto smeđe oči. Slično kao i kod žena, većina je bila tamnije puti. Velika većina je imala i bradu.

U izvještaju udruženja Bulimia Project zaključuje se kako u moderno vrijeme društvenih mreža niko ne može postići takve standarde ljepote koje danas nameću filteri, šminka, plastične operacije...

Savršen muškarac (Foto: Bulimia Project)

"Zašto uopšte pokušavati dostići te nerealne ideale? Puno je zdravije, i fizički i mentalno, održavati vašu figuru i izgled u nekim realnim, normalnim granicama", dalje navode.

James Campigotto, novinar s Floride, koji je pomagao u ovom projektu, kaže da je cilj bio pokazati i negativne strane umjetne inteligencije, odnosno pokazati koliku moć imaju društvene mreže na ljude i koliko to može biti opasno za mlade.

I studija iz 2019. iz Sveučilišta u Montrealu pokazuje kako društvene mreže mogu biti opasne za mlade.

"Tinejdžeri provode i do devet sati dnevno online. Mnogi su i depresivni jer društvene mreže nameću nerealne ciljeve među mladima i dovodi do frustracije kad ne mogu postići taj nerealni tzv. "savršeni" izgled", navode u izvješću.

Raste potrošnja na umjetnu inteligenciju: Dosegnut će 154 milijarde dolara ove godine?

Raste potrošnja na umjetnu inteligenciju: Dosegnut će 154 milijarde dolara ove godine?

Kroz četiri godine, istraživački tim iz Montreala je okupio 4000 tinejdžera, u dobi od 12 do 16 godina. Zanimljivo, svake godine, kroz istraživanje, su tinejdžeri provodili sve više i više vremena na društvenim mrežama nego prethodnih godina.

Tu su uključili i gledanje televizije i mobitele (društvene mreže). Tako je također raslo i nezadovoljstvo među mladima te sve više tinejdžera koji su prijavili znakove depresije ili nezadovoljstva vlastitim izgledom ili postignućima. To se pogoršalo u pandemiji koronavirusa. Nije pomogla ni modna industrija koja je prihvatila fotografije AI alata koji prikazuju 'savršeni' izgled kako bi reklamirali svoje proizvode. Tako su na primjer, na naslovnici singapurskog Voguea u zadnjem izdanju na naslovnici modeli koji su stvoreni putem umjetne inteligencije. Levi's također surađuje s agencijom koja koristi AI i putem kompjutera kreira modele za njihove online kampanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije