Iz svih ćoškova planete: Deset najljepših plaža svijeta

Radiosarajevo.ba
Iz svih ćoškova planete: Deset najljepših plaža svijeta

Veoma je teško izabrati najljepše plaže svijeta, jer se o ukusima, zna se, ne treba raspravljati.

Ipak, Daily Mail "objavio je 50 najljepših plaža svijeta, a na prvom mjestu se nalazi naša plaža iz našeg susjedstva. Na ovoj listi nalaze se prostrane pješčane plaže, plaže sa staklenim kamenčićima, grebeni koji ukrašavaju okolinu ... svaki "ćošak" svijeta je dobila" zasluženu "pažnju.

Plaža Zlatni Rat, ili Zlatni Rog, kako se zove kod nas zbog neobičnog oblika, zauzela je prvo mjesto na listi najboljih plaža svijeta 2019. godine. Ova hrvatska plaža je ovu čast dobila, ne samo zbog neobičnog oblika, već i zbog nijansi boje koja prelazi iz tirkizne do tamnoplave u svega desetak metara. Oblik plaže prati gusta borova šuma.

Na drugom mjestu našla se australijska plaža Bijelo utočište (Whitehaven). Čak sedam kilometara čisto bijelog pijeska kojeg biste trebali prepješačiti bosi zbog silicijum-dioksida. Ova rajska plaža nalazi se pod zaštitom države i nalazi se u nacionalnom parku. Na plažu se dolazi isključivo putem vode, a zbog zaštite sredine nije dozvoljeno zadržavanje.

Smokvinski zaliv je najljepša plaža na Kipru, treća na svijetu. Naziv je dobila po drvetu smokve koje se nalazi u blizini još od 17. vijeka. Osim čiste vode i sitnog pijeska, ova plaža nudi mnogo barova, kafića i restorana na samoj plaži. Plaža se nalazi u mjestu Protaras za koji kažu da je idealna za porodični odmor.

Ostrva Terks i Kejkos nalaze se u blizini Haitije i Kube, a na njima se nalazi plaža Grace bay četvrta na ovogodišnjoj listi. Za ovo plažu reći će da je „sjajni dragulj Terksa i Kejkosa“. Bijeli pijesak koji se sastavlja sa prozirnim čistom vodom sigurno to opravdava.

Na Filipinima, na otoku Palavan, u mjestu El Nido nalazi se peta najljepša plaže sa slikovitim nazivom Skrivena laguna. Da bi znatiželjni putnici pogledajte ovu nestvarnu plažu, morate se poprilično potruditi. Potrebno je preplivati kroz otvor u krečnjačkoj stijeni da bi se stiglo do Skrivene lagune, a to je jedini način da vidite jednu od najljepših plaža na svijetu.

Rejnisfjara se nalazi u mjestu Vik na Islandu. Ova plaža je svakako jedna od najneobičnijih na listi. Dok većina ostalih privlači pažnju bjelinom svog pijeska, ova plaža privlači posjetioce specifičnim pijeskom crne boje. Osim ove zanimljivosti, plažu krase bazaltne stijene koje "izranjaju" iz vode.

Na sedmom mjestu nalazi se plaža "L'Anse Source D'Argent". Ovo je plaža kakva je viđate na naslovnoj strani magazina za putovanja. Na ovoj ploči nalaze se neobične stijene, koje razbijaju topli talasi Indijskog okeana. Dođite li do najljepše plaže Sejšela, morate da prođete kroz plantažu kokosa.

Plaža Ruinas nalazi se u Tulumu, u državi Kintana Ro u Meksiku. Sitan, bijeli pijesak i tirkiznu vodu krase stijene koje izdvajaju ovu plažu iz mnoštva istih. Međutim, ono po čemu je ova plaža najpoznatija jeste čuvena drevna majanska ruševina, koja je samo razlog više da se turistički odluče baš za nju.

Kanahura se nalazi na Maldivima i na devetom mjestu na ovoj listi. Sve plaže na Maldivima su očaravajuće, bijelog pijeska, čiste vode... Ali Kanahura je savršen spoj luksuza i divljine. Plaža pripada savremenom hotelu.

Plaža svinja je velika atrakcija na Bahamima. Samo ime govori šta se može očekivati na ovoj plaži. Svinje koje se valjaju na savršeno bijelom pijesku, u prozirno čistoj vodi. Turistima je vrlo zanimljivo da plivaju sa svinjama koje su prava zvijezda Instagrama.

Ono što predstavlja misteriju jeste kako su se domaće svinje uopće našle na Rajskom ostrvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije