Iz arhive: Prepoznajete li ove maturante, generaciju vodio ugledni profesor

0
Radiosarajevo.ba
Iz arhive: Prepoznajete li ove maturante, generaciju vodio ugledni profesor
Foto: FB / Historijski arhiv Sarajevo / Maturanti sa profesorom Marcelom Šnajderom

Historijski arhiv Sarajevo redovno na svom Facebook profilu objavljuje fotografije iz svoje arhive i podsjeća na važne datume, historijske činjenice ali i lijepe uspomene. 

Danas su objavili fotografiju za koju tvrde da je iz perioda između dva svjetska rata.

Na fotografiji su maturanti Prve muške realne gimnazije u Sarajevu na čelu sa profesorom dr. Marcelom Šnajderom.

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

"Nepoznata nam je tačna godina ove generacije maturanata, ali je sigurno iz perioda između dva svjetska rata, tačnije između 1938. i 1940. godine, jer je profesor Marcel Šnajder došao u ovu školu 1938. godine.

Inače, profesor dr. Marcel Šnajder, kako se navodi u Spomenici 75.-godišnjice Prve gimnazije, "rođen je 1900. godine u Poljskoj, osnovnu školu učio je u Nevesinju, gimnaziju u Mostaru i Travniku,a studirao je u Beču i Zagrebu gdje je položio ispit iz čiste filozofije.

Profesorski ispit iz matematike i fizike položio je u Beogradu 1931. Od 1925. do 1940. bio je profesor u Sarajevu (izuzimajući prvi semestar 1937/38, kada je bio zbog naprednog držanja premješten u Prijedor). U oktobu 1940. premješten je u Gornji Milanovac. U prvim danima okupacije uhapšen je kao marksista i transportovan u Gospić i u ljeto 1941. ubijen. Kao nastavnik i društveni radnik isticao se znatnom erudicijom, talentom, čvrsto izgrađenim naprednim stavom i plemenitom vedrinom..." ("Spomenica 75.-godišnjice Prva gimnazije u Sarajevu (1879-1954)", Biblioteka HAS)", navodi se u opisu fotografije. 

Maturanti sa profesorom Marcelom Šnajderom - undefined

Foto: FB / Historijski arhiv Sarajevo: Maturanti sa profesorom Marcelom Šnajderom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije