Italijanski grad prodaje kuće za jedan euro (ali ima mala začkoljica)

Radiosarajevo.ba
Italijanski grad prodaje kuće za jedan euro (ali ima mala začkoljica)
Foto: CNN / Sambuca, Italija

Nedostaju vam zrake sunca ove zime? Ne "berite" brigu, italijanski gradić Sambuco dao je ponudu koja bi mogla biti taman doza vitamina D koji trebate. 

Naime, na italijanskom prelijepom otoku Siciliji kuće se prodaju za cijenu jednog espressa! Sambuca, grad na brdašcu s pogledom na ovaj mediteranski otok, u čijoj su blizini plaže, na prodaju je stavio brojne kuće po cijeni od jednog eura, piše CNN.

Cilj je oživjeti zajednicu koja je, kao i brojne druge ruralne zajednice u Italiji, pate od manjka stanovništva, koje se seli u veće gradove. 

"Za razliku od drugih gradova koji su dali slične ponude - ali samo za 'reklamu', mi zaista posjedujemo i prodajemo kuće po cijeni od jednog eura", kazao je Giuseppe Cacioppo, zamjenik gradonačelnika Sambuce i turistički savjetnik.

No, postoji (relativno mala) začkoljica.

Novi vlasnici moraju se službeno obavezati da će obnoviti svoj nov dom (prodaju se kuće od 40 do 150 kvadratnih metara površine) u periodu od tri godine, i uložiti, za početak, najmanje 15 hiljada eura. Također, budući vlasnici trebaju položiti pet hiljada eura sigurnosnog depozita koji će im se vratiti nakon završetka obnove.

Cacioppo obećava da kupci neće biti razočarani.

Grad opisuje kao zemaljski raj, lociran unutar nacionalnog parka, prepunog historije: "Prelijepe plaže, šume i planine. Mirno je i tiho, i idilično je mjesto za godišnji odmor."

Zanimljivo je i da je dodao da ne žele izgubiti svoje divno, arapsko naslijeđe. Sambucu su osnovali drevni Grci, a zatim pokorili Saraceni. Grad je dobio po emiru Al Zabutu - Veličanstveni. Sambucu nazivaju i arapskom dušom Sicilije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije