Italijanski barmeni služe pića sa slamkama od tjestenine

Radiosarajevo.ba
Italijanski barmeni služe pića sa slamkama od tjestenine
Foto: Stroodles / Slamke od tjestenine

Pojedini italijanski barmeni su počeli koristiti pastu kao zamijenu za plastične slamke. Na taj način žele smanjiti količinu plastičnog otpada, navodi portal Unilad.

Odluka svjetskog lanca brze hrane McDonald'sa da umjesto plastičnih slamki koristi papirnate slamke je potaknula veliku raspravu o korištenju slamki.

FBiH će zabraniti proizvodnju i upotrebu plastičnih kesa, tanjira, slamki...?

Po uzoru na McDonald's, barmeni u pojedinim italijanskim ugostiteljskim objektima su odlučili da u pića stavljaju pastu koja se može koristiti kao slamka.

Korištenje proizvoda od tjestenine u ovu i druge svrhe nije potpuno novo. Nešto slično se već desilo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tjestenina se prilaže kao pribor za konzumaciju različitih jela i pića.

Britanski restoran Brace & Browns je još prošle godine počeo koristiti pastu kao slamke. Vlasnici restorana su u razgovoru za BBC poručili da su reakcije gostiju vrlo pozitivne jer ovakve slamke ne utiču na okus pića.

Aktivistkinja globalne organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace Elena Polisao za britanski list The Sun je kazala:

"Postoje ljudi koji moraju tekućinu konzumirati uz pomoć slamke. Ali, postoje i one kojima nisu potrebne. Slamke od tjestenine su sjajna ideja kako smanjiti zagađenje okoliša. Alternative plastičnim slamkama moraju biti dostupne svima."

Slamke od paste jesu korak naprijed. Naravno, nisu svi proizvodi od paste jednako dobri da bi se koristili kao slamke, piše portal Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije