Istraživanje u 120 gradova: Gdje je "trava" skupa, a gdje jeftina

Radiosarajevo.ba
Istraživanje u 120 gradova: Gdje je "trava" skupa, a gdje jeftina
Pinterest / Ilustracija
Kompanija Seedo sa sjedištem u Izraelu, koja se bavi proizvodnjom opreme za kućni uzgoj marihuane objavila je istraživanje Weed Index 2018, u kojem su sadržane cijene marihuane u 120 zemalja svijeta.

Najskuplju "travu" na svijetu puše stanovnici Tokija, gdje gram košta vrtoglavih 26,13 eura. Slijede Seoul s 25,95 eura po gramu, Kyoto sa 23,72 eura po gramu, Hong Kong sa 21.98 eura za gram marihuane i Bangkok s 19,85 eura po gramu.

Šesti grad na listi je, pomalo iznenađujuće, Dublin. U glavnom gradu Irske marihuana je ilegalna, a gram košta 17,30 eura. Sedmi je glavni grad Estonije, Tallin, gdje je "trava" djelimično legalizirana, a košta 16,78 eura po gramu. Slijede Šangaj i Peking, gdje je marihuana ilegalna, kao i u ostalim azijskim gradovima na listi (osim Bangkoka, gdje je djelimično legalizirana).

Deseti na listi najskupljih gradova je Oslo, gdje je "trava" djelimično legalizirana i košta 15,31 eura po gramu.

Osim same cijene marihuane Weed Index 2018 donosi i količinu potrošnje u 120 svjetskih gradova i nivo poreznog profita ukoliko bi došlo do legalizacije marihuane.

Od gradova u regiji, Zagreb se nalazi na 57 mjestu sa cijenom od 7.54 eura po gramu.

Bosna i Hercegovina nije uvrštena u ovo istraživanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije