Istraživači vjeruju da su pronašli avion Amelije Erhart koja je nestala prije 87 godina

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači vjeruju da su pronašli avion Amelije Erhart koja je nestala prije 87 godina
Foto: Printscreen / Amelia Earhart

Tragični i misteriozni nestanak revolucionarne avijatičarke Amelije Earhart dok je letjela iznad Tihog okeana plijeni svijet skoro 87 godina, podstičući niz istraživanja i ekspedicija koji tragaju za odgovorima o tome šta se dogodilo.

Najnovija grupa koja se pridružila potrazi, tim podvodnih arheologa i stručnjaka za pomorsku robotiku iz kompanije Deep Sea Vision koja istražuje okeane, kaže da je možda pronašla trag koji bi mogao donijeti zaključak u Earhartovoj priči.

Koristeći sonarno snimanje, alat za mapiranje okeanskog dna koji koristi zvučne talase za mjerenje udaljenosti od morskog dna do površine, grupa je uočila anomaliju u Tihom okeanu, na više od 4.877 metara pod vodom, koja liči na malu letjelicu. Tim vjeruje da bi anomalija mogla biti Lockheed 10-E Electra, avion kojim je Earhart upravljala kada je nestala dok je pokušavala preletjeti svijet, piše CNN.

Veton Suroi o "srpskoj izuzetnosti": U Srbiji je ovone samo državni, već i društveni projekat"

Veton Suroi o "srpskoj izuzetnosti": U Srbiji je ovone samo državni, već i društveni projekat"

Deep Sea Vision je objavio pronalazak putem objave na Instagramu u subotu, 27. januara.

Izvršni direktor kompanije Tony Romeo rekao je da su slike snimljene otprilike 161 kilometar od ostrva Howland, idućeg mjesta na koje se očekivalo da će Amelia Earhart i navigator Fred Noonan sletjeti nakon posljednjeg polijetanja iz Laea, Papua Nova Gvineja. Par je proglašen nestalim na moru nakon opsežne 16-dnevne potrage koju je provela američka vlada.

"Deep Sea Vision je skenirao više od 13.468 kvadratnih kilometara okeanskog dna koristeći napredno autonomno podvodno vozilo (AUV) poznato kao Hugin 6000, koje mapira morsko dno pomoću tehnologije sonara. Ekspedicija kompanije počela je početkom septembra 2023. i završila u decembru", rekao je Romeo za CNN.

On se nada da će se vratiti na lokaciju u roku od godinu kako bi dobio dodatnu potvrdu da je anomalija avion, što bi najvjerovatnije uključivalo korištenje ROV-a (vozila na daljinsko upravljanje) s kamerom koja bi omogućila da se objekt detaljnije istraži. Tim će također razmotriti mogućnost da njihovo otkriće iznese na površinu.

"Iako je moguće da bi ovo mogao biti avion, a možda čak i Amelijin avion, preuranjeno je to reći definitivno. To može biti i šum u podacima sonara, nešto geološko ili neka druga ravan", rekao je Andrew Pietruszka, podvodni arheolog na Scripps institutu za oceanografiju na Univerzitetu Kalifornije, San Diego, i vodeći arheolog organizacije Project Recover posvećena pronalaženju vojnika MUP-a i aviona iz Drugog svjetskog rata.

"S obzirom na to da sam tražio Amelijin avion i imao ovu metu u skupu podataka, želio bih da je dodatno ispitam", dodao je Pietruszka.

Nekoliko je teorija o nestanku Earhart.

Dokumentarni film History Channel iz 2017. predložio je teoriju da su se Earhart i Noonan srušili na Maršalovim ostrvima, nekih 1.609 kilometara udaljenim od ostrva Howland, gdje su zarobljeni i odvedeni na ostrvo Saipan, držani kao taoci i na kraju umrli. Teorija se zasnivala na fotografiji iz Nacionalnog arhiva SAD-a na kojoj je bilo nekoliko mutnih figura. Istražitelji su tvrdili da su avijatičarka i njen avion bili na slici.

Da li je konačno riješena jedna od najvećih misterija 20. stoljeća?

Da li je konačno riješena jedna od najvećih misterija 20. stoljeća?

Međunarodna grupa za oporavak historijskih aviona, ili TIGHAR, teoretizirala je 2016. da su Earhart i Noonan preživjeli grubo slijetanje na greben u Tihom okeanu, ali su kasnije umrli kao brodolomci kada par nije mogao preko radio veze zatražiti pomoć. Tim TIGHAR-a je tvrdio da se skelet brodolomca pronađen na ostrvu Nikumaroro, Kiribati 1940. godine, poklapa sa "Earhartovom visinom i etničkim poreklom".

Najrasprostranjenija teorija, koju drže američka vlada i Smithsonian, je da su se Earhart i Noonan srušili u Tihi okean u blizini ostrva Howland kada je avionu ponestalo goriva.

"Nova sonarska slika predložene nestale letjelice posebno je zanimljiva zbog blizine anomalije otoku Howland", rekla je Dorothy Cochrane, kustosica za opću avijaciju u odjelu za aeronautiku Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira Smithsonian. U Earhartinoj posljednjoj komunikaciji, njeni radijski prijenosi su postajali sve jači kako se približavala ostrvu Howland, što ukazuje da se približava ostrvu prije nego što je nestala, rekla je Cochrane.

Međutim, objektu u obliku aviona koji je pronašao Deep Sea Vision nedostaju određene karakteristike Earhartovog Lockheed Electra, kao što su dvostruki motori, kaže David Jourdan, suosnivač i predsjednik Nauticosa, kompanije za istraživanje dubokih oceana koja je vodila operacije pretraživanja za izgubljeni avion.

"Nemoguće je identificirati bilo što samo na osnovu sonarne slike jer zvuk može biti nezgodan i artefakt bi se mogao oštetiti na nepredvidive načine mijenjajući svoj oblik. Iz tog razloga, nikada ne možete reći da je nešto (ili nije) samo sa sonarne slike", rekao je Jourdan.

Potvrđivanje da je novootkrivena anomalija Earhartov avion zahtijevalo bi povratak na lokaciju kako bi se dalje istražio avion, i još preciznije, lociranje certifikata NR16020 koji je odštampan na donjoj strani nestalog Lockheedovog krila, rekao je Jourdan.

"Ako bi avion bio otkriven na takvoj dubini u okeanu, gdje su temperature veoma niske i sa niskim sadržajem kiseonika, avion bi mogao biti veoma dobro očuvan", rekao je Jourdan.

Amelia Earhart prva je žena koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik 1928. s pratiocem pilotom Wilmerom Stultzom, a sSasvim sama preletjela je sjeverni Atlantik 1932.

Pet godina kasnije odlučila se za najveći izazov u svom životu, željela je postati prva žena koja će preletjeti svijet. Dugi se let odvijao po planu, ali onda nestala negdje iznad Tihog oceana i nikada je nisu našli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije