Da li je konačno riješena jedna od najvećih misterija 20. stoljeća?

0
Radiosarajevo.ba
Da li je konačno riješena jedna od najvećih misterija 20. stoljeća?
FOTO: Facebook / Amelia Earhart

Kompanija za istraživanje oceana iz Južne Karoline, Deep Sea Vision, tvrdi da je otkrila nevjerovatnu stvar koja bi mogla riješiti jednu od najvećih misterija u historiji letenja - nestanak Amelie Earhart.

Ako se ovo potencijalno otkriće potvrdi, to bi moglo predstavljati prekretnicu u desetljećima dugoj potrazi za prvom pilotkinjom koja je pokušala preletjeti svijet.

Tony Romeo, osnivač Deep Sea Vision, izjavio je za NPR: "Sve ovo (dokazi) zajedno, teško biste me uvjerili da ovo nije avion i da nije u pitanju Amelijin."

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Kompanija je koristila podvodni dron opremljen visokotehnološkim radarom i posadu od 16 članova, a tvrde da su pronašli objekt koji veoma liči na Earhartin avion Lockheed Electra, duboko na dnu okeana, 160 km udaljeno od Howland Islanda, mjesta na kojem su planirali sletjeti.

Amelia Earhart, rođena u Kanzasu, stekla je slavu kao prva žena koja je preletjela Atlantik, ali njen nestanak tokom pokušaja obilaska svijeta 1937. godine ostao je jedna od najvećih misterija avijacije. Ona i njen navigator Fred Noonan nestali su iznad središnjeg Pacifičkog oceana, ostavivši iza sebe samo tajanstvenu enigmu.

Na dnu mora pronađeni ostaci ogromnog kita: Evo šta su naučnici otkrili među njima

Na dnu mora pronađeni ostaci ogromnog kita: Evo šta su naučnici otkrili među njima

Uprkos svim naporima tokom dugog niza godina, ni tijela ni avion nikada nisu pronađeni, što j potaklo brojne teorije zavjere.

U intervjuu za Wall Street Journal, Romeo je usporedio ovaj događaj s nečim poput "kad bi Taylor Swift danas samo preko noći nestala."

Ali hoće li ovo otkriće konačno donijeti odgovore šta se zapravo desilo tog kobnog dana prije 87 godina? Stručnjaci upozoravaju da je teško potvrditi bez izravnog uvida.

Prema Dorothy Cochrane iz Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira Smithsonian instituta, lokacija otkrića se podudara s poznatim područjem gdje su Earhart i Noonan planirali sletjeti.

I dok se stručnjaci slažu da je nemoguće donijeti definitivne zaključke bez detaljnog istraživanja, Romeo je izjavio da ga ova perspektiva ne obeshrabruje, već ga čini još uzbuđenijim. "Ovo je možda najuzbudljivija stvar kojom ću se ikada imati priliku baviti u svom životu", rekao je za Wall Street Journal.

"Osjećam se kao desetogodišnjak koji ide u lov na blago", zaključio je Romeo.

Ostaje da se sazna hoće li ovaj događaj označiti kraj dugogodišnje misterije Amelie Earhart ili će tek otvoriti nova pitanja uzbudljive avanture podmorskog istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije