Njen nestanak je jedna od najvećih misterija XX vijeka: Ko je bila Amelia Earhart?

0
Radiosarajevo.ba
Njen nestanak je jedna od najvećih misterija XX vijeka: Ko je bila Amelia Earhart?
FOTO: Facebook / Amelia Earhart

Nestanak aviona Amelije Earhart jedna je od najvećih misterija XX vijeka. Iako se taj misteriozni nestanak njenog aviona najčešće vezuje za njeno ime, ona je tokom života učinila mnogo više za struku i za žene.

Rođena je 24. jula 1897. godine. Bila je prva žena koja je preletjela Atlantski okean i prva osoba koja je izvršila samostalan let preko Atlantskog i Tihog okeana. Postavila je i nekoliko rekorda kada je riječ o postignutoj visini i brzini tokom leta, ali kada se priča o njoj, najviše se priča o njenom misterioznom nestanku koji se desio 2. jula 1937. godine, koji je postao jedna od najvećih misterija misterija XX vijeka.

Amelia Earhart rođena je 24. jula 1897. godine u Kanzasu. Njen otac, Edwin Earhart, je bio advokat u željezničkoj kompaniji, i obavljao je posao koji je zahtijevao česte selidbe. Sa njim je uvek išla i Amelijina majka Amy, tako da su djevojčica i njena sestra živjele sa bakom i dedom do Amelijine dvanaeste godine. Amelia je bila devojčica puna energije, a vaspitavana je nekonvencijalno, što je u ono vrijeme bilo posebno neobično.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

U tinejdžerskim godinama je počela da se seli sa roditeljima, sve dok njen otac nije izgubio posao zbog problema sa pićem. Umorna od muževljevog alkoholizma i rastućih novčanih problema, Amy Earhart se sa kćerkama preselila u Čikago.

Nakon školovanja, Amelia je počela da radi kao medicinska sestra za povratnike iz Prvog svjetskog rata i za žrtve epidemije gripa 1918. godine. Nekoliko puta je počinjala da studira medicinu i radila je kao socijalni radnik, ali kada je otkrila letenje, avijacija je postala njena jedina strast.

Interesovanje za avione javilo se 1920. godine, kada je kao dvadesettrogodišnjakinja bila sa ocem na aeromitingu u Kaliforniji. Odlučila je da i sama pokuša da leti.

Već sljedeće, 1921. godine, uzela je prvi čas letenja. Certifikat za "Pilota avijatičara" dobila je od Međunarodne Aeronautičke Federacije 16. maja 1921. godine.

Amelija je radila nekoliko poslova kako bi uštedjela novac za svoj prvi avion, mali Kinner Airster koji je nazvala "Kanarin". U "Kanarincu" je oborila ženski visinski rekord 1922. godine, kada je postala prva žena koja je u avionu dostigla 14.000 stopa.

Godine 1932. odlučila je da postane prva žena koja je samostalno preletjela Atlantik. Amelia je imala dva nova cilja. Prvi, željela je da bude prva žena koja će samostalno letjeti oko svijeta. Drugi, željela je da leti oko svijeta na ili blizu ekvatora, odnosno najdužom putanjom: prethodni letovi oko svijeta bili su mnogo bliže Sjevernom polu, gdje je udaljenost bila najkraća.

Godine 1937. poletjela je iz Miamija, preletjela Atlantski okean, Afriku, Indiju, Jugoistočnu Aziju i došla do Tihog okeana. Preostalo joj je još preletjeti samo 11.000 kilometara do cilja (35.000 je već obavila). Međutim, njen je avion nestao nad Tihim okeanom. Letjela je u dvomotornom Lockheedu Electra 10E, koji je zadnji put viđen pri polijetanju s Papue Nove Gvineje. Amelia je komunicirala pomoću radija s kontrolama leta. Posljednje javljanje bilo joj je u blizini atola Howland, u 8 sati i 43 minute ujutro.

Nakon toga više se od nje nije čulo nikakvo razgovijetno javljanje. Neki radio operateri izvijestili su o nerazumljivim i slabim signalima za koje se ne zna jesu li potjecali od Amelije. Njen nestanak izazvao je veliku senzaciju u javnosti. Potrage za avionom nisu dale uspjeha. Razvile su se razne teorije, od toga da se jednostavno srušila u okean i potonula, do toga da su je oteli vanzemaljci. Teorija o vanzemaljcima čak je iskorištena u filmu Bliski susreti treće vrste, gdje je Amelia prikazana na vanzemaljskom brodu, kao i u jednoj epizodi Zvjezdanih staza: Voyager.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije