Isplanirajte vikend putovanje: Ovo je pet najjeftinijih europskih gradova za kratki odmor

1
Radiosarajevo.ba
Isplanirajte vikend putovanje: Ovo je pet najjeftinijih europskih gradova za kratki odmor
Foto: Unsplash / Ilustracija

Od isprobavanja vina u Francuskoj do upijanja sunca tokom cijele godine u podcijenjenom mediteranskom dragulju, otkrivamo pet najjeftinijih europskih gradova za kratki odmor za 2024. godinu.

Privlačnost odmora je neosporna. To je prilika da uronite u drugačiju kulturu i ispijate kafu ili koktel na historijskim, suncem okupanim trgovima. Najbolje od svega, kratki bijeg za vikend ne mora vam opustošiti novčanik. Portal Which je uporedio godišnji prosječni trošak povratnog leta i boravka dvije noći u hotelu za urbana odredišta koja turisti najviše vole.

Prema njihovom istraživanju, ovo su najjeftiniji gradovi u Europi za kratki odmor.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Kraków, Poljska

Najjeftiniji i najbolji, prema mišljenju posjetitelja – drugi po veličini grad u Poljskoj zauzeo je zajedničko prvo mjesto (uz Valenciju) u nedavnom istraživanju najboljih europskih gradova za odmor. Istraživanje očaravajućeg srednjovjekovnog starog grada neće vas koštati puno, a vidjet ćete gomilu crkvi i velebnih palača, ali i najveću europsku tržnicu.

Svakako posjetite Kazimierz. Uglavnom oronuo tokom komunističke ere, historijska židovska četvrt (s obnovljenom sinagogom i grobljem iz 19. stoljeća) danas je kreativno središte prepuno umjetničkih galerija, neobičnih i starinskih trgovina te modernih koktel barova.

Iznad grada se uzdižu utvrđeni tornjevi kraljevskog dvorca Wawel, gdje su se krunili poljski kraljevi i kraljice. Unutra ćete pronaći originalne renesansne freske, zlatom pozlaćeni namještaj i poljske krunske dragulje. Ako ogladnite, obrok od tri slijeda za dvoje s bocom vina košta oko 73 eura, a ne propustite ni izlet u obližnji Auschwitz: mjesto najsmrtonosnijeg koncentracijskog logora nacističke Njemačke. Prosječna avionska karta iznosi 120 eura, a cijena hotela 76 eura.

Bordeaux, Francuska

Možda je poznat po svojim vinima (koja se mogu ispijati po najnižim cijenama u lijepim kafićima), ali ovaj živahni lučki grad ima mnogo zanimljivosti koje ne uključuju mamurluk. Veličanstveni neoklasični trgovi i elegantne avenije Starog centra – UNESCO-ve svjetske baštine – prepuni su više od 300 zaštićenih zgrada.

Zlatni trokut nalazi se u njegovom središtu, gdje ćete pronaći otmjene kafiće i luksuzne butike. Nemojte zaobići katedralu Saint-Andre sa samostojećim zvonikom i gotičkim kraljevskim ulazom. S druge strane, riječna esplanada, riva s palačama iz 18. stoljeća i bujnim javnim vrtovima jedna je od najljepših šetnica u Europi.

Nije iznenađujuće da je Bordeaux dobio pet zvjezdica za svoju hranu i piće, a noćenje u hotelu s tri ili četiri zvjezdice u prosjeku košta samo 96 eura, manje od pola cijene nego u Parizu. Ne propustite ultramoderni muzej Cité du Vin, čiji interaktivni izlošci pokrivaju 2000 godina lokalnog vinarstva. Vaša ulaznica od 22 eura uključuje besplatnu čašu vina u baru na krovu. Prosječna avionska karta iznosi 115 eura.

Prag, Češka

Poznat kao 'Grad sa stotinu tornjeva', bezbroj ulica češke prijestolnice prepune su dobro očuvanih zgrada i živopisne barokne arhitekture. Prošetajte uz rijeku Vltavu, koju presijecaju nizovi mostova, uključujući i znameniti Karlov most s kipovima. Impozantni Praški dvorac, koji je bio sjedište češke vlade više od 1000 godina, dominira horizontom na lijevoj obali. Ističu se vijugavi zasvođeni strop dvorane Vladislav i gotička katedrala sv. Vida.

Prag
Foto: Unsplash: Prag

Prag možda nije skromna destinacija kakva je nekoć bio, ali restorani su i dalje prilično jeftini. Uživajte u lokalnim klasicima (kao što su gulaš i šnicle) uz čašu češkog piva. Ne propustite paradu mehaničkih figura na astronomskom satu Starogradske vijećnice, najstarijem koji još uvijek radi. Prosječna avionska karta izaći će vas 140 eura, a hotel 96 eura.

Budimpešta, Mađarska

Mađarska prijestolnica dva su grada po cijeni jednog: Budim – srednjovjekovna citadela na vrhu brda i Pešta – modernija strana stvorena za carsko doba. Odvojeni Dunavom, ujedinili su se 1873. gdoine i postali glavni grad Austro-Ugarske.

Ako ste raspoloženi za odlazak u Spa, Budimpešta je pravo mjesto za vas. Széchenyi je jedan od najvećih europskih spa kompleksa, a prije nego što uživate u opuštajućoj masaži, možete se okupati u 16 bazena – svaki grijan na različitu temperaturu.

Noćni život? Barovi u ruševinama grada su neobični i jeftini, a Szimpla Kert, smješten u raspadnutoj, napuštenoj tvornicu, najstariji je i najpoznatiji bar. Svake nedjelje održava i farmersku tržnicu na kojoj proizvođači izlažu svoje meso, sireve, med i džemove. Ne propustite posjetiti Kraljevsku palaču kako biste vidjeli zbirku veličanstvenih gotičkih oltara prekrivenih pozlatom. Prosječna avionska karta iznosi 150 eura, a hotel 100 eura.

Valletta, Malta

Glavni grad Malte opasan zidinama ne samo da se nalazi na brdovitom poluotoku između dvije najljepše prirodne luke na Mediteranu, već uživa i više od 300 sunčanih dana godišnje. Njegova mreža uskih, dobro očuvanih popločanih ulica – prepuna neobičnih trgovina i kafića – vrlo je prohodna i laka za kretanje. Ako želite vidjeti glavne znamenitosti Valette, prošećite ulicom Republic u dužini od 1 km.

Konkatedrala svetog Ivana – s raskošnim freskama i pozlaćenim baroknim interijerima – ne smije se propustiti. Caravaggiov brutalni prikaz odrubljivanja glave Ivana Krstitelja, najveća od svih njegovih slika, visi u oratoriju. Hoteli su 85 eura po noćenju, a ulična hrana u Valetti pomoći će vam da svoje troškove držite pod kontrolom.

Znate li koji je najjeftiniji grad na svijetu?

Znate li koji je najjeftiniji grad na svijetu?

U ukusnim lokalnim jelima kao što su zečji paprikaš, svježa sabljarka i peciva punjena graškom možete uživati ​​u sporednim gradskim ulicama - pješačka tura za gurmane najbolji je način da ih iskusite, piše Večernji list.

Ne propustite krstarenje Velikom lukom na tradicionalnom drvenom vodenom taksiju, kako biste uživali u utvrdama Vallette iz druge perspektive. Prosječna avionska karta iznosi 160 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije