Znate li koji je najjeftiniji grad na svijetu?

0
Fena
Znate li koji je najjeftiniji grad na svijetu?
FOTO: Pixabay / Zürich / Ilustracija

Najjeftiniji grad na svijetu je Damask, prema EIU istraživanju svjetskih troškova života.

Poslije njega slijede Teheran i Tripoli, dok su kao najskuplji gradovi navedeni Singapur i Cirih. Mapa magazina Ekonomist pokazuje da je New York referentni grad indeksa.

EIU sastavlja cijenu za više od 200 proizvoda i usluga, koji se pretvaraju u dolare. Zatim se upoređuje svaki grad u odnosu na New York, koji ima referentni rezultat od 100. Najskuplji gradovi na svijetu ove godine, Singapur i Cirih, dobili su rezultat 104. Damask, razorena prijestonica Sirije, ima samo 13.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Bliski istok i Afrika čine veliki udio na dnu liste; oni su dom šest od deset najjeftinijih gradova na svijetu. Ali neki dijelovi Bliskog istoka su mnogo skuplji: Tel Aviv u Izraelu i Aman u Jordanu su najskuplji u regionu, sa sličnim troškovima kao i mnogi gradovi u zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi. (Cijene su prikupljene prije rata u Gazi.) Zalivski gradovi su takođe porasli ove godine, prenosi The Econimist.

U podsaharskoj Africi, od devet gradova uključenih u indeks, Harare, glavni grad Zimbabvea, je najskuplji. Duala, u Kamerunu, porasla je za 16 mjesta na 112. mesto, najviše je “skočila” od bilo kog grada u Africi. (To je uglavnom bilo zbog apresijacije njene lokalne valute u odnosu na dolar.)

Nizak rang za veći dio regiona će malo biti utjeha za lokalne stanovnike: EIU-ov indeks ne uzima u obzir cijene u odnosu na plate. Egipat, Iran i Sirija, na primjer, nastavili su da bilježe dvocifrenu inflaciju ove godine, prenosi Banker.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije