Islamsko obrazovanje: Francuskinja osmislila lutku koja recitira dijelove Kur'ana

Radiosarajevo.ba
Islamsko obrazovanje: Francuskinja osmislila lutku koja recitira dijelove Kur'ana
Samira Amarir, državljanka Francuske, postala je popularna u mnogim državama Bliskog Istoka, nakon što je kreirala lutkicu koja recitira dijelove Kur'ana.

Pokušavajući svojoj kćerki Jenni približiti islamsku vjeru, ova Francuskinja došla je do sopstvenog izuma, čija masovna proizvodnja je već počela, prenosi Khaleej Times.

Ova lutka, koja nevjerovatno podsjeća na Barbiku, recitira četiri poglavlja iz Kur'ana, a mnoge trgovine u arapskom zaljevu preplavljene su ovom igračkom.

"Kada je moja kćerka Jenna napunila dvije godine, tražila sam igračku ili pomoćno sredstvo koje će joj pomoći da lako i brzo, tokom igre nauči Kur'an", kazala je Amarir pojašnjavajući kako je došla na ideju da kreira ovaj izum.

Kako nije našla takvu igračku, odlučila je sama od jedne lutke kreirati pomagalo za kćerku, tako što je uzela običnu lutku, potamnila joj kožu i malo ju našminkala,a te ugradila u nju zvučnik.

"Za mene je važno da moja kćerka u toj lutki prepozna sebe ili svoju majku", smatra Samira.

Poglavlja koja lutka recitira odabrana su tako da su laka za pamćenje, a nakon nekoliko dana igranja, Samirina kćerka je sama počela govoriti stihove. Samira se s porodicom preselila iz Francuske u Ujedinjene Arapske Emirate da bi promovirala lutku, koja je lansirana u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu i UAE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije