Iskustvo radnika na svjetskom kruzeru: 'Luksuz i komfor sačuvani su za vlasnike'

2
Radiosarajevo.ba
Iskustvo radnika na svjetskom kruzeru:  'Luksuz i komfor sačuvani su za vlasnike'
FOTO: AA / Kruzeri u luci

Pri samom spomenu kruzera, jahti i putovanja, prvo šta nam pada na pamet su luksuz i uživanje. Putovanja kruzerom tako izgledaju za putnike. Na raspolaganju imaju bazene, razne restorane, kina, pozorišne predstave, ma sve šta im srce poželi jer kruzeri su kao mini grad.

No, kao i uvijek svaka medalja ima dvije strane. Dok putnici uživaju u svom odmoru, radnici s druge strane svoje slobodno vrijeme provode u minijaturnim kabinama u koje je samim čudom smješteno ono što im treba.

Kayleigh radi na kruzeru "Wonder of the Seas" tvrtke Royal Caribbean, piše The Sun, a na svom TikToku podijelila je kako izgleda njezina kabina koju dijeli s još jednom zaposlenicom.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Požar na brodu s oko 4.000 luksuznih automobila: Gorjeli Porschei, Bentleyi...

Požar na brodu s oko 4.000 luksuznih automobila: Gorjeli Porschei, Bentleyi...

"Najbolja stvar u kupaonicama je to šta možete oprati zube, obrijati noge, istuširati se i obaviti nuždu, sve u isto vrijeme", našalila se Kayleigh okrećući kameru kako bi pokazala WC, tuš i malo ogledalo.

No, unatoč maloj kabini u kojoj se još nalazi i krevet na kat, mali ormar, frižider i stol, Kayleigh je kazala da je zadovoljna te da su se ona i cimerica snašle u svemu.

Što se tiče odjeće, Kayleigh je još uvijek u šoku šta je sve uspjela smjestiti u vrlo uzak ormar. Kako je objasnila, ima neku vrstu "opsesije odjećom".

Realnost je ovo i mnogih hrvatskih pomoraca koji zarađuju kruh sa sedam kora na kruzerima ili privatnim jahtama. Koliko god velika većina pomorce promatra samo kroz prizmu novca i opravdava se 'ko ih je na to tjerao', oni sami nam priznaju da su uvjeti u kabinama nekada nepodnošljivi.

Svima je jasno da ih niko na to nije prisilio, ali ipak je riječ o minimalnim uvjetima potrebnima za normalno funkcionisanje.

"Radim na luksuznoj jahti, a krevet mi je takav da u njega ne mogu leći normalno pa uglavnom spavam na boku. Ukratko, širi sam od kreveta, a vjerujte da visinom i težinom ne odskačem od prosječnog Dalmatinca", rekao je pomorac iz Splita.

Kruzeri u luci
FOTO: AA: Kruzeri u luci

Dodaje da mu se iznad glave nalazi lampa koja mu kad legne tačno udara u čelo pa je zbog toga i rijetko pali.

"Moj brod nije puno drugačiji od drugih. Sobe za posadu uvijek su skromnije i najmanje pa se snalazimo kako možemo. Problem je kad upravljate brodom od par miliona eura, a neispavani ste, ali o tome očito brodograditelji ne misle.", kazao je pomorac.

Objašnjava nam da je plovio na raznim jahtama, ali svugdje je situacija uglavnom ista, piše Slobodna Dalmacija.

"Sobe su skučene, jedva ruke raširite u njima. Imam par prijatelja koji voze katamarane, već je uobičajeno da kad idu leći kažu da idu u grob!", dodao je pomorac.

Slično iskustvo ima i naš drugi sagovornik, pomorac na kruzerima.

"Šta je bolja pozicija, to je bolja kabina. Na nekim starijim brodovima je u jednoj kabini znalo biti po šest ljudi, a u novijim dvoje ili čak jedno. Situacija se ipak malo poboljšala", izjavio je pomorac s kruzera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije