Internetom se širi fotografija Tita sa naočalama: Dokaz da ne treba svemu vjerovati

11
Radiosarajevo.ba
Internetom se širi fotografija Tita sa naočalama: Dokaz da ne treba svemu vjerovati
Foto: Screenshot / Josip Broz Tito, fotošopirana fotografija

Josip Broz 1910. godine postao je član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije, a krajem 1916. godine uspostavio je vezu s ruskim revolucionarima pa je u julu 1917. godine sudjelovao u boljševičkim demonstracijama.

Prihvatio je lenjinizam kao svoju političku orijentaciju i u proljeće 1920. godine je u Omsku postao član Jugoslavenske sekcije Ruske komunističke partije (boljševika). U oktobru 1920. godine napustio je Rusiju, a u novembru se zaposlio u Zagrebu, gdje je postao član Komunističke partije Jugoslavije.

U Zagrebu je u maju 1927. godine izabran za sekretara Oblasnog odbora Saveza metalaca, a u julu 1927. godine za organizacijskog sekretara Mjesnoga komiteta KPJ – Zagreb.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Tito je 1927. godine uhapšen zbog svog političkog djelovanja i zbog uloge u Komunističkoj partiji Jugoslavije koja je u to vrijeme bila zabranjena u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije poznatoj pod nazivom Kraljevina Jugoslavija.

Režim kralja Aleksandra od samih početka vršio je pritiske na Komunističku partiju Jugoslavije, a donošenjem Obznane 30. decembra 1920. godine, komunistička propagandna djelatnost postala je nezakonita, a aktivnosti stranke ozbiljno su otežane.

Preminuo Miroslav Lilić: TV voditelj koji je objavio vijest da je umro Josip Broz Tito

Preminuo Miroslav Lilić: TV voditelj koji je objavio vijest da je umro Josip Broz Tito

Nakon donošenja Vidovdanskog ustava iz 1921. godine, koji nije dobio podršku izabranih predstavnika KPJ, uslijedio je Zakon o zaštiti države, kojim se potpuno zabranilo djelovanje stranke i njenih članova. Manji broj članova odlučuje nastaviti svoje aktivnosti u ilegali.

Josip Broz u sunčanim naočalama

Internetom se posljednjih mjeseci širi fotošopirana fotografija Josipa Broza iz zatvora na kojoj on nosi okrugle sunčane naočale. Naravno da je takvo nešto bilo nemoguće, jer niko, pa ni Josip Broz, nije mogao doći u policijsku stanicu i ostaviti sunčane naočale pri fotografisanju.

Josip Broz Tito, fotošopirana fotografija
Foto: Screenshot: Josip Broz Tito, fotošopirana fotografija

Fotografije Josipa Broza većinom dijele stranci pri čemu se na Tita gleda kao na pravog 'frajera' koji je mogao sve što je htio.  

Naravno, ta fotografija je fotošopirana i na originalnoj fotografiji on ne nosi sunčane naočale, kao ni leptir kravatu.

Josip Broz Tito, originalna fotografija
Foto: Screenshot: Josip Broz Tito, originalna fotografija

Ovakvi fotošopirani materijali nisu rijetkost na internetu, ali problem je što mnogi stranci koji ne poznaju historiju druge polovice dvadesetog stoljeća lako mogu doći u zabludu i biti izmanipulisani raznim sadržajima, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije