Influenserice otkrile: Kako napraviti savršene fotke za Instagram

Radiosarajevo.ba
Influenserice otkrile: Kako napraviti savršene fotke za Instagram
Foto: Instagram / Ilustracija

Instagram je druga najpopularnija besplatna aplikacija na servisima za preuzimanje aplikacija i na njoj se svakodnevno pojave milioni novih fotografija i videosnimki. Ova platforma bogata je raznovrsnim sadržajem, ali se na njoj izdvojila samo nekolicina onih koji se mogu nazvati influencerima. Oni se od ostalih korisnika razlikuju po tome što stvaraju kohezivan ili vizualno privlačan sadržaj s kojim se njihovi pratitelji mogu povezati i koji odmah znaju prepoznati, piše Huffpost.

Prije nego što objave napravljene fotografije, influenceri se pozabave njihovom doradom, što mnogi od njih ne skrivaju, a sada su tri djevojke koje pripadaju ovoj grupi odlučile ispričati kako one to rade.

Dvije aplikacije i unaprijed postavljeni parametri

Denisse Myrick iz Phoenixa u Arizoni bavi se fotografiranjem već više od desetljeća, pa je proces editiranja fotografija dovela do savršenstva. Iako često fotografira druge ljude, na njenom profilu na Instagramu, koji prati više od 35.000 ljudi, dominiraju fotografije na kojima je ona. Denisse svoj stil opisuje kao "čist, s naglašenim zemljanim tonovima".

Njena tajna je u unaprijed postavljenim parametrima (presets) za uređivanje fotografija u aplikacijama, što prakticiraju mnogi influenceri. Određeni parametri mogu biti primijenjeni na više fotografija, čime se dobiva ujednačeni izgled fotografija, a na ovaj način se štedi i vrijeme.

"Unaprijed postavljeni parametri su mnogo skratili vrijeme koje provodim uređujući fotografiju. Ranije mi je za to trebalo četiri do pet minuta, a sada mi treba samo minuta, jer sam napravila po jedan profil za svaki od svojih stilova", kaže ona i dodaje da ne samo da radi ove profile za editiranje, nego ih i prodaje na svojoj stranici.

Ona većinu svojih fotografija editira na desktop kompjuteru koristeći Adobe Lightroom, dok na mobitelu upotrebljava VSCO.

Tri aplikacije i procedura duga 15 minuta

Poput Myrick, i Annette Vartanian koristi profile s unaprijed postavljenim parametrima za sve svoje fotografije, ali je njen proces uređivanja malo duži. Ona za to koristi aplikacije Lightroom, VSCO i Retouch. Na mnogim njenim fotografijama dominiraju jake boje ili motivi koje ona neznatno pojačava i kojima dodaje "taman toliko teksture da fotografija izgleda izblijedjelo, ali ne i staro". Ona tvrdi da ovo pomaže i fotografijama koje su napravljene lošijim mobitelima, jer može donekle prikriti njihovu mutnoću.

Na ovoj fotografiji, koju je njen suprug napravio koristeći iPhone XS, pozadina je bila problem, a ni postavljeni parametri nisu je mogli popraviti. Zbog toga joj je trebalo 15 minuta da je uredi.

"Većinu vremena provela sam retuširajući smeće i pazeći da ne oštetim kvalitetu fotografije", kaže ona, objasnivši da je prvo otvorila fotografiju u aplikaciji Retouch kako bi očistila beton od smeća.

"Volim da fotografija bude što realističnija, ali nitko ne želi vidjeti novi outfit okružen smećem", dodaje Annette i kaže da je nakon toga otvorila obrađenu fotografiju u aplikaciji Lightroom, gdje je postavila ekspoziciju, kontrast, naglaske i sjene.

"Smanjila sam tamne tonove kako bi fotografija iskočila. To je važno, jer ja imam tamnu kosu i nosim odjeću raznih boja i s raznim motivima", zaključuje Annette, koju na Instagramu prati skoro 45.000 ljudi.

Njen završni korak bilo je neznatno smanjivanje zasićenosti i povećavanje ekspozicije kako bi boja džempera i njene kože djelovali prirodnije, i na kraju je izoštrila fotografiju.

Samostalno uređivanje i pomoć plaćenog profesionalca

Alicia T. Chew otvorila je profil na Instagramu 2013. godine kako bi promovirala svoj blog o putovanjima i stilu života i sada je prati više od 21.000 ljudi. Proces obrađivanja njenih fotografija sličan je Annettinom, ali ona posebno ističe pomoć drugih ljudi.

Ona je ranije za uređivanje svojih fotografija koristila aplikacije VSCO i Afterlight, ali se pokazalo da joj one ne odgovaraju.

"Primijetila sam da njihovi filteri ne odgovaraju mom tonu kože, pa sam odustala od mobilnih aplikacija i počela učiti kako obraditi fotografije u programu Adobe Lightroom", priznaje ona.

Danas Alicia nakon fotografiranja izabere 10 do 15 najboljih fotografija koje obrađuje u spomenutom programu, u kojem postavlja ekspoziciju i zasićenost. Ako je potrebno još uređivanja, ona to povjeri retušeru, koji joj za taj posao naplaćuje 16 dolara po satu, ali naglašava da on editira samo okolinu, a da njenu kosu, tijelo i lice ne uređuje.

Uređivanje fotografije iznad zahtijevalo je nekoliko postupaka. Ona je izrezana tako da bude vertikalna, a onda je postavljena perspektiva kako bi se zgrada ispravila, dok je ostatak posla obavio retušer od koga je Chew tražila da "očisti grm, beton na zgradi i površinu u donjem desnom kutu fotografije".

Sve u svemu, na uređivanje ove fotografije potrošena su tri sata, a nastala je za dvije minute.

Ono u čemu se sve tri influencerice slažu je da ne prolaze samo njihove editirane fotografije dobro, nego i one neobrađene, jer ljudi vole vidjeti i "potpuno prirodnu fotografiju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije