Trebaju li tinejdžeri koristiti Instagram?

Radiosarajevo.ba
Trebaju li tinejdžeri koristiti Instagram?
Pixabay / Ilustracija
Fotografije na Instagramu sa svojim pratiocima dijele brojne zvijezde, blogeri različitih usmjerenja, "obični" korisnici, ali i djeca i tinejdžeri.

Oni su bili ciljna grupa istraživanja Univerziteta u Luvenu, koje se bavilo utjecajem te društvene mreže na mlade.

Rezultati te studije su pokazali da neki adolescenti upotrebom Instagrama mogu da ojačaju svoja prijateljstva. Stručnjaci belgijskog univerziteta su 2013. i 2014. godine istraživali i analizirali korištenje različitih društvenih mreža, na osnovu različitih indikatora psiholoških stanja: simptoma depresije, zadovoljstva životom i usamljenosti.

Kod nekih ispitanika, poslije šest meseci, zabilježen je porast depresije, dok je kod drugih Instagram doveo do bližih prijateljstava i jačeg osjećanja da ih drugi cijene i vole. Zbog toga je kod ispitanika iz druge grupe adolescenata uočen niži stepen depresije.

"Ova vršnjačka grupa mogla bi da bude veoma izložena utjecajima Instagrama, zbog njegove rastuće popularnosti među mladima i rasta simptoma depresije u toj fazi života", kaže Elin Frison sa Univrziteta u Luvenu. Ona navodi i da je studija pružila bolji uvid u ishod korištenja te društvene mreže među mladima, kao i njegove štetne i dobre uticaje, piše Daily Mail, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije