Imaju višestruku funkciju: Znate li za šta sve možete koristiti čačkalice?

0
Radiosarajevo.ba
Imaju višestruku funkciju: Znate li za šta sve možete koristiti čačkalice?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kada pomislimo na čačkalice, većini nas prva asocijacija je uklanjanje hrane koja nam je nakon jela zapela među zubima.

No, osim održavanja oralne higijene čačkalice nam itekako mogu biti korisne i u drugim situacijama, piše Taste of Home.

Zapravo, stomatolozi upozoravaju da bi se učestalo korištenje čačkalica za zube moglo negativno odraziti na zdravlje zuba i desni. Evo u kojim bi ti situacijama mogle biti od koristi.

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Sprečavaju da voda iskipi

Upalili ste šporet, stavili lonac s vodom da proključa i u tili čas ona je bila posvuda. Kako biste spriječili da tekućina iskipi i ostavi neurednu radnu ploču postavite čačkalicu između poklopca i lonca. Ovaj mali prostor će pustiti pari da iscuri te spriječiti izlijevanje sadržaja.

Tajna dobrog pečenja

Ovaj trik je većini kuharica dobro poznat. Uz pomoć čačkalice možete provjeriti koliko su meso i kolači dobro ispečeni te prilagoditi temperaturu rerne ovisno o željenom stepenu termičke obrade pripremane namirnice.

Čiste tastaturu

Kad prljavština i nečistoće dođu između tipki tastature, umočite čačkalicu u alkohol i provucite je kroz zahvaćeno područje. Ovaj trik možete koristiti i u bilo kojoj teško pristupačnoj pukotini koju želite očistiti.

Pomažu u primjeni ljepila

Često izgubite živce kada pokušavate pronaći početak na ljepljivoj traci? Zalijepite čačkalicu na površinu selotejpa nakon upotrebe i olakšajte si rukovanje ljepljivom trakom pri idućoj upotrebi. Što se tekućeg ljepila tiče, možete ga uz pomoć čačkalice nanijeti na sitne predmete i teško dostupna mjesta. Sjajan način kako da spriječite slijepljene prste.

Mnogi stavljaju zdjelicu soli u frižider: Kada čujete zašto, i vi ćete to odmah uraditi

Mnogi stavljaju zdjelicu soli u frižider: Kada čujete zašto, i vi ćete to odmah uraditi

Briga oko biljaka

Čačkalica vam može pomoći kod provjere vlažnosti zemlje pa tako ako izvučete čistu čačkalicu znat ćete da je vašoj sobnoj biljci potrebno zalijevanje. Također, ako ste primijetili da se neka od stabljika nakrivila ili joj je potreban potporanj možete joj ga osigurati upravo uz pomoć čačkalica, piše Večernji list.

Popravak drvenog namještaja

Čačkalica je najbolji alat za bojenje oguljenih dijelova i ogrebotina na namještaju. Jeftinija je, manja i urednija od četke, a omogućit će vam da boju direktno nanesete na oštećenu površinu bez dodirivanja okolnog područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije