WD-40 sprej ima mnogo namjena: Uklanja mrlje, čisti čelik, a mnoge posebno oduševljava jedna stvar

0
Radiosarajevo.ba
WD-40 sprej ima mnogo namjena: Uklanja mrlje, čisti čelik, a mnoge posebno oduševljava jedna stvar
Foto: Kompanija / Wd-40 sprej ima brojne namjene

Lijepo je otkriti da proizvod koji već posjedujete može pomoći u mnogim kućanskim poslovima, pogotovo u današnje vrijeme kada svaka marka znači značajnu razliku za kućni budžet i kada je bilo kakva ušteda od velikog značaja.

Popularni WD-40 sprej, vjerovali ili ne, ima mnogo više namjena od onoga za što je izmišljen.

Tačan koktel sastojaka u WD-40 je strogo čuvana tajna, ali pripada obitelji proizvoda na bazi ulja koji se nazivaju "lubrikanti koji istiskuju vodu". Iako se radi o najpoznatijoj marki, postoje i drugi proizvodi koji rade sličan posao, poput AC-90 ili GT85.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Evo pet praktičnih upotreba ovog posebnog maziva u spreju koje bi vas mogle iznenaditi.

1. Riješite se žvakaće gume

Nikada nije ugodno pronaći žvakaću gumu zalijepljenu na dnu cipela, na odjeći ili na tepihu, ali WD-40 može pomoći da je se riješite, što je najčešća stvar koja oduševljava mnoge jer nisu znali da se za ovo može koristiti. Bez obzira na što se zalijepila žvakaća guma, počnite s struganjem što je više moguće tupim nožem, a zatim poprskajte područje ovim sprejom. I to je to!

Ako uklanjate žvakaću gumu s tkanine ili tepiha, ostavite proizvod nekoliko minuta nakon laganog prskanja. Za tepihe, upotrijebite tupi nož da uklonite preostalu žvakaću gumu s tepiha, a zatim obrišite zahvaćeno područje papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak prskanja. Možda ćete morati potražiti specijalizirani proizvod za čišćenje tepiha ako sprej ostavi trag. Za tkanine koristite tupi nož da nježno sastružete ostatke gume – možda ćete morati ponoviti postupak prskanja i struganja nekoliko puta. Ako to ostavi vidljiv trag masnoće na tkanini, utrljajte tekući deterdžent u područje prije pranja kao i obično.

Čime je najbolje prati veš - praškom, tekućim deterdžentom ili kapsulama?

Čime je najbolje prati veš - praškom, tekućim deterdžentom ili kapsulama?

2. Oslobodite zaglavljene šalice i čaše

S vremena na vrijeme možete otkriti da su naslagane čaše ili šalice postali tako čvrsti prijatelji u kuhinjskom ormariću da se ne mogu odvojiti. Nemojte paničariti. Poprskajte malo WD-40 oko ruba čaše ili šalice na mjesto gdje je drugi zalijepljen. Pustite proizvod da se razmaže minutu, zatim odvojite. Nakon toga morat ćete temeljito oprati obje čaše ili šalice kako biste uklonili sve tragove spreja prije posluživanja pića u njima. Kako biste izbjegli da se to opet dogodi, ostavite posuđe i stakleno posuđe da se ohlade na sobnu temperaturu nakon pranja prije nego što ih odložite u ormar.

3. Uklonite tragove naljepnica

Uklonite ljepljive, ljepljive ostatke koji ostaju nakon skidanja naljepnice tako da pošpricate zahvaćeno područje WD-40, pričekate minutu ili više, a zatim jednostavno obrišete mekom krpom ili papirnatim ručnicima.

4. Nehrđajući čelik će zasjati

S vremenom se na površinama od nehrđajućeg čelika, kao što su poklopci kanti, mogu pojaviti tragovi koje je teško ukloniti. Poprskajte meku krpu s malo WD-40 i upotrijebite to za poliranje površine. Nastavite brzim poliranjem krpom za neprskanu površinu ili zasjajite finom krpom za čišćenje od mikrovlakana.

5. Uklonite tvrdokorne mrlje

Uklanjanje masnih mrlja, poput katrana, kreme za cipele, masti za bicikle, bojica i ruža za usne, s odjeće može biti noćna mora. Stavite umrljano područje na stari, čisti ručnik ili nekoliko papirnatih ručnika, a zatim pošpricajte WD-40 sprejom. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim nježno obrišite čistom krpom ili papirnatim ručnicima. Čim se mrlja počne prenositi na krpu ili papirnate ručnike, pronađite čistu površinu za nastavak brisanja. Radite od vanjske strane mrlje prema unutra kako biste izbjegli povećanje. Utrljajte tekući deterdžent u zamrljano područje prije pranja kao i obično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije