Hrvatski pulmolog poziva na oprez zbog saharskog pijeska u zraku: Evo šta može učiniti zdravlju

3
Radiosarajevo.ba
Hrvatski pulmolog poziva na oprez zbog saharskog pijeska u zraku: Evo šta može učiniti zdravlju
FOTO: AA / Saharski pijesak može uzrokovati i srčani udar

Europa, pa tako i Bosna i Hercegovina, posljednjih dana prekrivena je prašinom i pijeskom koje vjetrovi s juga donose iz Afrike. Pomalo mutno nebo nad većim dijelom naše zemlje govori da je pijesak iznad nas.

No, iako su temperature zraka iznadprosječno visoke i mame na izlazak, stručnjaci savjetuju: ostanite kući!

Prim.dr. Saša Srića, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara.

Šta planira Dodik? Na spisak svjedoka stavio osobu koju želi otjerati iz BiH

Šta planira Dodik? Na spisak svjedoka stavio osobu koju želi otjerati iz BiH

"Ako su čestice velike one ne ulaze u donji dišni sistem i zadržavaju se na sluznicama, oka, nosa, usta. Dakle, mogu dovesti do nadražaja, grebanja grla, suzenja očiju, ali i dovesti do nekih infekata, poput konjunktivitisa. naravno, može izazvati i alergijske reakcije", govori prim. Srića.

Nadalje, pojašnjava pulmolog, one manje čestice mogu ući u donji dišni sistem i doći do pluća, a tada nije neobično da dođe do pneumonije, odnosno upale pluća.

Oglasili se na stranici BHMeteo: Evo kad možemo očekivati 'smirivanje' vjetra

Oglasili se na stranici BHMeteo: Evo kad možemo očekivati 'smirivanje' vjetra

"U onim najrjeđim i najopasnijim situacijama, čestice mogu ući u krvotok i dovesti do akutnog infarkta miokarda, a to se događa kod već bolesnih ljudi. Naravno to su vrlo rijetke situacije i nadamo se da će u ovom trenu to biti u teoriji, a ne u praksi", govori prim. Srića za Jutarnji.

Kao najugroženije navodi kronične plućne i srčane bolesnike.

"U nepovoljnijoj situaciji su astmatičari, osobe koje često imaju respiratorne probleme, pacijenti s KOPB-om, karcinomom pluća...te osobe s kardiovaskularnim kroničnim bolestima", govori prim. Srića. Savjetuje da se redovno uzimaju terapije, te da takvi kronični pacijenti ne borave na otvorenom, a ako ipak izađu i primijete tegobe da odu svojim kućama. Što se djece tiče, također su najugroženiji oni koji imaju astmu, alergije i imaju česte respiratorne bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije