Hitler je ovu svoju fotografiju zabranio za objavu u javnosti

Radiosarajevo.ba
Hitler je ovu svoju fotografiju zabranio za objavu u javnosti
telegraph.co.uk / Adolf Hitler

U to vrijeme jako je pazio na svoj izgled i na dojam kojeg ostavlja u javnosti, pa je tako tokom 30-ih godina prošlog stoljeća Hitler zabranio puno svojih fotografija jer je smatrao kako su “ispod njegovog dostojanstva”.

Neke od tih fotografija ipak su završile u javnosti i to zahvaljujući savezničkom vojniku Alfu Robinsonu koji je u jednoj u bombardiranju srušenoj kući u Njemačkoj pronašao poderanu knjigu bez korica.

Odučio ju je dodati u svoju kolekciju nacističkih relikvija. Bila je to knjiga, zapravo propagandistički nacistički fanzin nazvan Deutschland Erwache (Njemačka se budi) autora Baldura von Schiracha, napisanu 1930-ih. 

U knjizi je prikazano nekoliko njegovih fotografija s djecom i komentarima poput: “Mladi ga vole”, “Djeca mu se pokušavaju približiti kako bi mu mogli pokloniti cvijeće”.

Autor nije bio tako poetičan kada je trebao opisati fotografiju Hitlera u kratkim hlačama, pa je samo jednostavno ispod nje napisao “U kratkim hlačama”, prenosi Express.hr

Adolf Hitler - undefinedScreenshot / Adolf Hitler u kratkim hlačama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije