Mercedes 770K Grosser: Hitlerov ljubimac dostići će rekordnu vrijednost na aukciji

Fena
Mercedes 770K Grosser: Hitlerov ljubimac dostići će rekordnu vrijednost na aukciji
Luksuzni Mercedes iz 1939. godine - koji je nacistički vođa Adolf Hitler koristio za putovanja po Njemačkoj - bit će ponuđen na aukciji u Arizoni narednog mjeseca.

Osim što je nekada bio Hitlerov automobil, ta limuzina je jedan od svega četiri napravljena primjerka modela Mercedes-Benz 770K Grosser, poznatog i kao SuperMercedes.

S motorom zapremine 7,7 litara, sposoban da razvije 160 km/h, automobil je bio moćni propagandni simbol Trećeg rajha. Hitler ga je koristio često stojeći na prednjem sjedištu tokom mitinga.

Kategoriziran kao "historijski najznačajniji automobil ikada ponuđen na javnoj prodaji", impozantni 4-vratni kabriolet bit će ponuđen na aukciji u Scottsdaleu 17. januara.

Vozilo, koje je nekada na sebi imalo registarsku tablicu IA 148461, korišteno je, između ostalog, u pobjedonosnoj paradi kroz Berlin nakon zapanjujuće pobjede nad Francuskom i tokom posjete italijanskog diktatora Benita Musolinija Münchenu 1939. godine.

Krajem rata je pao u ruke američkih snaga u Francuskoj, koje su ga, očigledno ne znajući za njegovo porijeklo, uvrstile u vojni vozni park.

Nakon rata je kratko bio u privatnom vlasništvu u Belgiji, a onda je prebačen u SAD, u Greenville, u Udruženje veterana u Sjevernoj Karolini. Korišten je u vojnim paradama.

Početkom ovog milenija, prodat je europskom kolekcionaru, a 2009. godine ruskom milijarderu. Američki mediji pišu da bi na aukciji mogao dostići cijenu od nekoliko miliona dolara, prenosi RTS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije