Hiljade testamenata nevažeći širom Austrije?

Radiosarajevo.ba
Hiljade testamenata nevažeći širom Austrije?

Presuda Višeg suda mogla bi ugroziti pravosnažnost hiljade testamenata u Austriji, jer je taj sud donio odluku da se testament smatra nevažećim ako svjedoci ne potpišu direktno ovaj dokument.

Odluka je donijeta usljed jednog spora oko nasljedstva u pokrajini Vorarlberg i mogla bi biti smjernica za cijelu Austriju, jer se brojni testamenti pišu na zasebnom papiru, i time bi bili nevažeći, piše portal Orf.at.

Njegova štićenica je podnijela žalbu na testament koji je navodno predala prijateljica njene majke.

Prijateljica njene majke je pred smrt žene, u bolnici, zajedno s advokatom i sekretaricom, iznudila potpis na testament.

U prve dvije instance sudovi su smatrali da je testament važeći. Međutim Viši sud donio je drugačiju presudu i to na osnovu formalne greške, poništivši posljednju želju.

"Testament je nevažeći ako svjedoci nisu potpisani na istom dokumentu u kojem se nalazi posljednja želja“, podvlači Viši sud u odluci.

Dodavanje potpisa na dodatnom papiru ne ispunjava potrebne uvjete. Tako je i bilo i u ovom slučaju, jer su se svjedoci potpisali na zasebnom papiru, koji nije bio povezan s testamentom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije