Halo: Da li ste vidjeli neobičnu pojavu na nebu iznad Sarajeva?

2
Radiosarajevo.ba
Halo: Da li ste vidjeli neobičnu pojavu na nebu iznad Sarajeva?
Foto: Tarik Mehmedika / Halo u Sarajevu

Jučer, 10. aprila, na nebu iznad Sarajeva zabilježena je neobična pojava. 

O čemu se tačno radilo, na društvenim mrežama objasnio je ugledni meteorolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović, čiju poruku objavljujemo u cijelosti:

"Halo je optička pojava u atmosferi kada se Sunce nazire kroz tanak sloj oblaka sa kristalićima leda. Najpoznatiji je krug oko Sunca, koji je na unutarnjoj strani crvenkaste, a na vanjskoj strani plavkaste boje.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Halo su svjetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svjetlosnih ploha, stupova i tačaka, koje nastaju ako se između Sunca i oka promatrača nalazi tanak sloj oblaka (cirusa ili cirostratusa) koji se sastoje od ledenih kristala. Pojava se najbolje vidi ako gustoća oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce.

Pojava haloa može nastati i onda kad se svjetlosni izvor nalazi iza padavinskih pruga iz oblaka, koje ne dosežu tlo (takozvane virge), a i u blizini tla kad je magla od ledenih kristala.

Ovog puta sliku šalje Tarik Mehmedika Novi, pojava snimljena u Sarajevu 10. aprila 2024. godine oko 12 sati. Hvala Tariku na predivnoj fotografiji."

Halo je optička pojava u atmosferi kada se Sunce nazire kroz tanak sloj oblaka sa kristalićima leda. Najpoznatiji je...

Posted by Bakir Krajinović on Wednesday, April 10, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije