Grad u Švedskoj privlači ljubitelje paranormalnog: Evo zašto

0
Radiosarajevo.ba
Grad u Švedskoj privlači ljubitelje paranormalnog: Evo zašto
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Pokušavamo dobiti što više informacija o neriješenim naučnim misterijama kako bismo ih učinili dostupnima svijetu.

Novinski članci i knjige, svjedočanstva ljudi koji tvrde da su putovali na Veneru ili Mjesec paranormalne pojave imaju svoju biblioteku četiri kilometra pod zemljom u gradu Norrköpingu u Švedskoj koja privlači historičare i znatiželjnike iz cijelog svijeta.

Clas Svahn (65) i Anders Liljegren (73) nisu ni vjernici ni praznovjerni, ali se vole predstavljati kao radoznali istraživači nepoznatog kada govore o svojoj arhivi skupljanoj tijekom 50 godina, koja se bavi neobjašnjivim.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Knjige čine glavnu srž njihove zbirke, koja uključuje više originalnih dokumenata kao što su svjedočanstva na magnetskim trakama i fotografije duhova, a sve na 700 četvornih metara njihove udruge i biblioteke nazvane Arhive neobjašnjivog (AFU).

"Ono što gradimo ovdje u AFU-u je depozit znanja", kaže Svahn, koji uvjerava da je njihova improvizirana biblioteka najveća te vrste na svijetu.

"Pokušavamo dobiti što više informacija o neriješenim znanstvenim misterijama kako bismo ih učinili dostupnima svijetu." Godišnje ga, kaže, posjeti oko 300 ljudi, ali samo uz najavu.

Te se arhive digitaliziraju, a velik dio dokumenata već je moguće pregledati na serveru, pod uvjetom da imate pristupne šifre koje arhivisti rado dijele.

Greg Eghigian, profesor povijesti i bioetike na Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji, prešao je Atlantik kako bi uronio u prostorije AFU-a u sklopu svog istraživanja za knjigu o povijesti fenomena NLO-a.

Velika misterija konačno otkrivena: Evo za šta se koristi Area 51

Velika misterija konačno otkrivena: Evo za šta se koristi Area 51

"Radio sam u nebrojenim arhivima u Europi, Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrijeme provedeno u AFU-u bilo je nedvojbeno najfascinantnije i najproduktivnije", rekao je za AFP.

Proučavanje NLO-a dugo je stigmatizirano, ali postaje sve prihvaćenije polje znanstvenog istraživanja.

U septembru 2023. NASA se službeno pridružila potrazi za NLO-ima, rekavši da ta disciplina zahtijeva rigorozan pristup utemeljen na dokazima, prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije