Godinu dana je jeo ribu kako bi provjerio je li ona eliksir zdravlja

Radiosarajevo.ba
Godinu dana je jeo ribu kako bi provjerio je li ona eliksir zdravlja
Pixabay / Ilustracija
Vjerovanja da su omega 3 masne kiseline pravi eliksir zdravlja odlučio je da provjeri nutricionista Paul Greenberg.

On je tokom godine svakodnevno konzumirao ribu, a svoje iskustvo dokumentovao je u filmu The Fish on My Plate, piše Daily Mail.

Iako postoji veoma mali broj dokaza da omega 3 kiseline snižavaju krvni pritisak i spriječavaju šlag, mnogi ljudi uzimaju suplemente ovih masnih kiselina koji nisu ni najmanje jeftini.

U namjeri da provjeri da li one zaista imaju magična svojstva, Greenberg je tokom godine pojeo više od 700 obroka sačinjenih od morskih plodova i ribe.

Prije nego što je započeo svoju neobičnu dijetu, posjetio je lekara i uradio sve analize koje su mu bile potrebne kako bi na kraju svog eksperimenta utvrdio da li su omega 3 blagotvorno utjecale na njegovo zdravlje.

"Imao sam blago povišen krvni pritisak i problem sa holesterolom. Imam probleme s depresijom i insomnijom i to mi se ne sviđa", rekao je on. "Zato sam pao na čari omega 3 industrije: oni prodaju ono što bi trebalo da riješi sve moje probleme".

Kraj njegovog eksperimenta će vas razočarati - poslije godinu dana, rezultati pregleda kod ljekara su identični. Čak mu je krvni pritisak blago porastao, što bi možda mogla biti posljedica pojačanog unosa soli, a primijećen je i rast žive u njegovom organizmu.

Iako je Greenberg tvrdio da se osjeća i izgleda bolje poslije godinu dana riblje ishrane, njegov dokumentarac očigledno ne ide u prilog omega 3 industriji koja samo u SAD-u vrijedi impresivnih 30 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije