Gepardima prijeti izumiranje: U divljini ih ostalo još 7.100

Anadolija
Gepardima prijeti izumiranje: U divljini ih ostalo još 7.100
Elegantnim, brzim gepardima prijeti izumiranje, pokazala je najnovija studija o smanjenju broja tih divljih životinja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U istraživanju Zoološkog društva u Londonu procjenjuje se da je u divljini ostalo samo 7.100 najbržih sisavaca na svijetu i da su ugroženi jer žive izvan zaštićenih područja i sve češće dolaze u kontakt s ljudima.

"Naše istraživanje pokazuje da velika područja koja su gepardima potrebna za normalan život, pomnoženo s nizom rizika kojima su inače izložene životinje u divljini, znači da su gepardi suočeni s izumiranjem mnogo više nego što se ranije mislilo", rekla je doktorica Sarah Durant iz Zoološkog društva u Londonu.

Autori istraživanja stoga pozivaju na hitno prebacivanje ove životinjske vrste iz kategorije ranjivih u kategoriju ugroženih.

Prema studiji, više od polovine preostalih geparda živi u populaciji koja se kreće u šest afričkih država.

BBC piše da su gepardi praktično istrebljeni u Aziji, i da se procjenjuje da ih samo pedesetak živi u Iranu.

S obzirom na to da su jedna od najrasprostranjenijih vrsta mesojeda, gepardi žive u staništima koja prelaze granice zaštićenih područja. Procjenjuje se da je 77 posto njihova habitata izvan ovih područja i rezervata.

Kao rezultat toga, životinje iznimno pate jer farmeri pretvaraju divljinu u obradivo tlo, a plijen ovih životinja je sve rjeđi zbog lova.

BBC navodi da je još jedan veliki problem ilegalno krijumčarenje mladunčadi ove vrste mačke, koja su posebno tražena u zemljama Perzijskog zaljeva. Cijena na crnom tržištu dostiže 10.000 dolara, a prema podacima Fonda za očuvanje geparda, u posljednjih deset godina iz Afrike je prošvercano 1.200 mladih geparda od kojih je 85 posto uginulo na putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije