Robot od četiri metra i težak 1,5 tonu hoda kao čovjek

Radiosarajevo.ba
Robot od četiri metra i težak 1,5 tonu hoda kao čovjek
Južna Koreja napravila je ogromnog robota nalik na čovjeka, koji i hoda kao čovjek, međutim zbog velike težine ti koraci izazivaju podrhtavanje tla.

Robota koji je nazvan Method-2 dizajnirao je veteran naučnofantastičnih filmova, a visok je četiri metra i težak jednu i po tonu.

Nezgrapna kreacija nevjerovatno liči na vojne robote iz filma "Avatar", a njegovi tvorci tvrde da je prvi takve vrste.

"Naš robot je prvi na svijetu dvopedalni robot sa posadom i napravljen je da radi u ekstremno opasnim zonama, gdje ljudi ne mogu da idu (nezaštićeni)", rekao je predsjednik kompanije Yang Jin-Ho.

Yang, koji je još kao dječak maštao da napravi svog robota, kazao je da je u projekat proizvodnje robota uložio oko 200 miliona dolara, kako bi "dao život nečemu što izgleda moguće samo u filmovima i crtanim filmovima", javlja Tanjug.

Prema njegovim riječima, o robotu se već raspituju predstavnici građevinske i industrije za zabavu, i to najviše o mogućnostima razvoja uz teško utvrđenu demilitarizovanu zonu sa Sjevernom Korejom.

Yang najavljuje da će biti potrebne godine dok se ne bude slobodno kretao, a za prodaju će biti spreman 2017. godine i cijena će mu biti oko 8,3 miliona dolara.

Robot, koji je više nego duplo veći od čovjeka, tako je težak da se zemlja trese kada pravi korake, a čuje se i snažno brujanje motora.

Upravljačka mjesta za sjedenje u tijelu robotu pokreću udove koji mrdaju Methodom-2, i čije metalne ruke teže po 130 kilograma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije