Genijalnost, a ne ludost: Evo zašto bi u frižideru trebali držati kist za bojenje

1
Radiosarajevo.ba
Genijalnost, a ne ludost: Evo zašto bi u frižideru trebali držati kist za bojenje
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Ako kod prijatelja vidite kist u frižideru ili zamrzivaču, nemojte misliti da su poludjeli.

Ispostavilo se da je zamotavanje kista ili valjaka s bojom u aluminijsku ili plastičnu foliju, a potom stavljanje u frižider ili zamrzivač odlična metoda skladištenja. Zašto?

Jeste li ikada probali zamrznuti svježi hljeb? Onda zasigurno znate da će biti jednako svjež i nakon sedam dana u zamrzivaču. Kao da je tek donesen iz pekare. Slična situacija je i s bojom na kistu. Bez protoka zraka boja u frižideru zaustavlja sve procese pa će vam sljedeći put biti u istom stanju kao prije frižidera. Što znači da ne morate svaki dan prati svoje kistove.

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

U stvari, pravilno zamotan i pohranjen alat za bojenje lako može biti spreman za upotrebu i više od sedmicu kasnije. Neki "uradi sam" majstori čak navode da su im kistovi spremni za upotrebu mjesecima nakon što su stavljeni u frižider.

Doktor odgovorio na pitanje - treba li kečap držati u frižideru ili ne?

Doktor odgovorio na pitanje - treba li kečap držati u frižideru ili ne?

Dakle, kako tačno ohladiti kist s bojom? I trebate li ga staviti u zamrzivač ili frižider? Evo što trebate znati.

Hlađenje kista odličan je način da se osigurate da se ne stvrdne i osuši usred vašeg projekta bojenja, no trebate li ga staviti u zamrzivač ili frižider?

Iako neki ljudi zamrzavaju svoje kistove, to je obično nepotrebno i zapravo može oštetiti mnoge vrste kistova, uzrokujući da postanu žilavi i kvrgavi. Zapravo, ako uzimate kratku pauzu od nekoliko sati ili čak preko noći, samo zamotajte svoj kist ili valjak i ostavite ga na sobnoj temperaturi, obično bi trebalo pružiti dovoljnu zaštitu da spriječite isušivanje.

Međutim, ako trebate napraviti pauzu više dana, najbolje je da alat stavite u frižider kako biste produžili vijek trajanja boje, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije