Firme nude 500 eura da dođete na prvi razgovor za posao

0
Radiosarajevo.ba
Firme nude 500 eura da dođete na prvi razgovor za posao
Foto: Promocija / Ilustracija

Na tržištu rada je postalo toliko napeto, da se dešavaju razne nevjerovatne stvari. Tako je prije svega u Evropi i SAD, piše Telegraf.rs.

Kompanije u eurozoni su na ivici očaja, u potrazi za radnom snagom, naročito kada je riječ o vrlo traženim zanimanjima poput IT sektora. Tako da sada uvode čak i novčane bonuse za "pojedine faze" u procesu selekcije kandidata.

Financial Times navodi primjer brzorastuće osiguravajuće kuće Deutsche Familienversicherung, čiji se osnivač dosjetio kako da privuče kadar. Inače, borba za talentima ne prestaje već neko vrijeme.

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Probni rok

Onim kandidatima za posao, čije radne biografije izdvoji, firma nudi 500 eura ako dođu na prvi razgovor, a nakon toga slijedi još veće iznenađenje - 1.000 eura za prolazak u drugi krug.

Ako kandidat/radnik bude uspješan na kraju šestomjesečnog probnog roka, sljeduje mu "nagrada" od čak 5.000 eura.

"Posebno je teško pronaći bilo koga sa IT vještinama. U trci smo sa divovima poput Alijanca (Allianz), koji bez mnogo problema može da zaposli na stotine stručnjaka iz cijelog sveta. Ali, mi nismo zainteresovani za radnike iz, recimo, Indije, već želimo ljude odavde, iz Frankfurta", kaže osnivač.

Ne može naći radnike

Telegraf.rs je nedavno objavio priču o Aleksandru Vrusnigu iz Austrije, koji je rekao da nikako ne može da nađe radnike za posao u auto-servisu.

Za razliku od SAD i Velike Britanije, u nekim evropskim državama kao što su Španija i Francuska, zaposlenost je premašila nivoe zabilježene prije krize. U Italiji i Njemačkoj je vrlo blizu tog nivoa, a na planu cijele EU - udio zaposlenih je na rekordno visokih 73,5 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije