Finansijski jadi: Ovo je pet načina kako najčešće gubite novac, a da niste ni svjesni

0
Radiosarajevo.ba
Finansijski jadi: Ovo je pet načina kako najčešće gubite novac,  a da niste ni svjesni
Foto: Radiosarajevo.ba / Isplata

"Nemam pojma gdje mi je plata otišla!", rečenica je koju danas mnogi izgovaraju i u nju zaista vjeruju. Ako vam se čini da vaša plata "samo nestaje", možda biste trebali uzeti u obzir najčešće troškove koji tome pridonose.

Financijski stručnjaci otkrivaju šta vam najviše crpi džepove i novčanike, a uopšte vam ne treba:

Trgovine u blizini kuće

Toliko vam dobro pristaju da niste ni svjesni da često u njima nepotrebno trošite novac. Ako ste nešto zaboravili u supermarketu, uvijek možete pogledati u trgovini koja je blizu vaše kuće ili stana. Prema riječima stručnjaka, promet u takvim trgovinama obično je vrlo visok. No, vi to obično ne primjećujete jer ste navikli na takve trgovine i najvjerojatnije poznajete radnice dugi niz godina.

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Doručak na putu do posla

Pokušajte izračunati koliko novca potrošite na kafu u uredu ili u kafiću u blizini ureda. U većini slučajeva taj iznos neće biti mali. Kafa obično nije ograničena na jednu šolju ujutro. Popijete je s prijateljem ili kolegom, a malo kasnije još jednu uz cigaretu i tako uzmete treću. Tada hrenovke ili neko drugo pecivo kupite u pekari najbližoj vašem radnom mjestu. Zbog toga vas ova navika može stajati više nego što biste mogli potrošiti na kvalitetan obrok. Bolje je samo donijeti hranu od kuće i ograničiti te troškove.

Članstvo u teretani u koju niti ne idete

"Nema šanse da idem, ali znam da ću ići sutra", "Moram dobro izgledati", "Moram ojačati imunitet", sve su to rečenice koje izgovarate svaki dan u želji da stvarno dobijete kreće se. Teretane se uvelike oslanjaju na većinu svojih kupaca – one koji tamo ne idu redovito. Budite iskreni prema sebi. Uštedite ovaj iznos umjesto plaćanja članarine koju ne koristite. A ako jednog dana budete imali silnu želju za vježbanjem, učinite to kod kuće ili kupite novu člansku iskaznicu.

Poznata aviokompanija otkazuje ogroman broj letova: Ovo će zanimati brojne Bosance

Poznata aviokompanija otkazuje ogroman broj letova: Ovo će zanimati brojne Bosance

Rezerve hrane

Prema istraživanjima, na hranu trošimo petinu svog novca. Ljudi često kupuju "za svaki slučaj", da slučajno ne ostanu bez nečega u kući. Mnogi, pogotovo u ovom užurbanom ritmu, teže se opskrbiti što većim brojem različitih proizvoda i zadržati ih kao rezervu. Međutim, upravo te zalihe u jednom trenutku postaju neupotrebljive, plijesni ili istrunu, dok drugima jednostavno istekne rok trajanja.

Sitnice na blagajni

Ne kupujte ništa na blagajni, kažu financijski stručnjaci. Ondje, stojeći u redu, pokupite svakakve sitnice - žvakaće gume, britvice, slatkiše... Zna se da je to dio marketinškog trika za povećanje prodaje. Koliko košta pakiranje žvakaćih guma, čak i ako vam ne trebaju? Baš tako svi govore – pare ovamo, pare tamo, a na kraju novčanik bude tanji, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije