FBI u problemima: Ne mogu zaposliti dobre radnike jer vole pušiti travu

Radiosarajevo.ba
FBI u problemima: Ne mogu zaposliti dobre radnike jer vole pušiti travu
YouTube / Ilustracija
U najnovijem objavljenom izvještaju o američkoj strategiji za cyber sigurnost koja se odnosi na 2015. godinu, Ministarstvo pravosuđa SAD otkrilo je da je u FBI-u nepopunjeno 40 posto radnih mjesta na poziciji za cyber sigurnost.

Jedan od glavnih problema tokom zapošljavanjana ovu poziciju je, ponovo, marihuana.

Ovaj problem je 2014. za Motherboard istakao direktor FBI-a James Comey koji je tada rekao kako mora zaposliti vrhunske ljude da se bore protiv cyber kriminalaca, no da neki od njih prije intervjua zapale džoint i da u slobodno vrijeme uživaju u travi, piše Independent.

Kako je za Broadly objasnila Alyssa Mastromonaco, jedna od glavnih pomoćnica bivšeg predsjednika Baracka Obame, kada je 2008. godine prolazila kroz sigurnosnu provjeru FBI-a bojala se da će upasti u probleme zbog uživanja u marihuani. 

U upitniku, kojeg je Mastromonaco dobila, stajalo je pitanje je li koristila narkotike u posljednjih sedam godina jer, kako bi neko dobio posao u FBI-u mora biti čist tri godine

Mastromonaco se tada bojala da bi ju neko mogao ucjenjivati zbog činjenice da koristi marihuanu, no do toga nije došlo.

Neki čelnici istaknuli su kako postoje još neki problemi te da u FBI-u nedostaje više diverziteta s obzirom da samo 11 posto osoblja čine žene te da je jedan problema što su žene manje plaćene od svojih muških kolega. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije