Još jedna država će uskoro legalizirati marihuanu

Radiosarajevo.ba
Još jedna država će uskoro legalizirati marihuanu
Pinterest / Ilustracija
Predložena su dva nova zakona kojima bi se legaliziralo korištenje marihuane u rekreativne svrhe u državi Illinois.

Državna Senatorica Heather Steans i Državna Predstavnica Kelly Cassidy predstavili su novi zakon kojim bi se legaliziralo posjedovanje 28 grama, a prodajna mjesta bi mogla prodavati proizvode s marihuanom osobama iznad 21 godine, piše Chicago Tribune.

Porez bi bio sličan onome za alkohol.

Steans se nada kako bi novim prihodom od poreza država mogla pokrpati rupe u budžetu.

"Legaliziranjem i oporezivanjem marihuane nećemo i ne bismo trebali riješiti sve naše probleme, ali to bi trebaao biti dio razgovora o rješavanju sve gorih problema s budžetom. Svaki prihod će nam pomoći da zatvorimo rupu od 5 miliona dolara"

Rekla je Heather Steans, i napomenula kako je država Oregon uprihodila više od 60 miliona dolara s novim porezima u prodaji marihuane, a Colorado, koji je legalizirao korištenje marihuane 2012., je uprihodio više od 140 miliona dolara u 2016.

Illinois je započeo sa pilot programom korištenja marihuane u medicinske svrhe 2013, a do sada je marihuanu u SAD-u legaliziralo 7 država i Washington D.C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije