Fascinantno otkriće: Muškarci oduvijek držali jednu stvar u rukama

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno otkriće: Muškarci oduvijek držali jednu stvar u rukama
Foto: Youtube / Sklupture u Turskoj

Na jednom od najstarijih hramova u Turskoj otkrivena je 2,3 metra visoka statua muškarca koji u rukama drži svoj penis.

Arheolozi u Turskoj iskopali su gotovo 11.000 godina staru statuu koja možda prikazuje divovskog čovjeka koji drži svoj penis, zajedno sa statuom divlje svinje u prirodnoj veličini.

Dvije statue dolaze sa susjednih mjesta Gobekli Tepe i Karahan Tepe, koja su među najstarijim hramovima na svijetu.

Pronađeno tijelo Alme Arrazi koja je sa troje djece skočila u rijeku Bojanu

Pronađeno tijelo Alme Arrazi koja je sa troje djece skočila u rijeku Bojanu

Kip divlje svinje, koji je isklesan iz vapnenca, pronađen je u Gobekli Tepeu i datira između 8700 pr.n.e. i 8200 pr.n.e.

Dug je 1,4 metra i visok preko pola metra, stoji u saopćenju njemačkog Arheološkog instituta. Arheolozi su otkrili crvene, crne i bijele pigmente na njezinoj površini, što ukazuje da je skulptura nekada bila obojena.

Sklupture u Turskoj
Foto: Youtube: Sklupture u Turskoj

Svrha nedavno pronađenih skulptura nije jasna. "Nalazi Karahan Tepe čine mi se najzanimljivijima", rekao je Ted Banning, profesor antropologije na Univerzitetu u Torontu koji nije uključen u istraživanje. "Svaka interpretacija kipa je u ovom trenutku pretpostavka", rekao je Banning, ali je sugerirao da je prikazana osoba mrtva. Možda predstavlja "važnog pretka povezanog sa zgradom u kojoj je pronađena".

Položaj figure može dati dodatni trag o njezinoj svrsi. "Činjenica da lik grčevito drži svoj penis također je u skladu s ovim tumačenjem jer potencijalno simbolizira da je ta osoba bila praotac društvene skupine, poput loze ili klana, povezanih sa zgradom", rekao je Banning.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije