Evo na kakvu su ideju došli u Francuskoj da se bore s vrućinama

0
Radiosarajevo.ba
Evo na kakvu su ideju došli u Francuskoj da se bore s vrućinama
Foto: Cool Roof France / Farbanje krova bojom od kamenica

Cool Roof France već je obojio mnoge krovove trgovina, bolnica, škola i ureda i rezultati su zapanjujući.

Velike vrućine i toplinski valovi koje su zahvatile Europu, tjeraju ljude i kompanije na inovativna rješenja kojima nastoje smanjiti zagrijavanje, naročito u velikim gradskim sredinama, koje su najviše pogođene. Jedna od metoda koja se sve više koristi je i bojanje krovova u bijelo.

Cool Roof France pronašao je inovativan način za korištenje 130 hiljada tona otpadnih kamenica koje se svake godine proizvedu u Francuskoj.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Klimatizacijski uređaj su učinkoviti, ali doprinose klimatskoj krizi, te su ovisni o struji. Bijeli krovovi nisu novost, dapače, tradicija su u mnogim zemljama koje imaju ljeti visoke temperature kao što su Grčka i Tunis.

Firma Cool Roof France, kako kažu, nastoji smanjiti temperaturu okoline unutar zgrada na održiv i isplativ način. Dok se tradicionalna boja sastojala se od kalcija, otapala i vode, ova koju oni proizvode je od školjaka - kamenica. U Francuskoj se svake godine baci više od 130 hiljada tona školjaka kamenica. Otkrili su da one maksimalno povećavaju učinkovitost boje za krovove i čini je izdržljivijom.

Firma od nekoliko tona ovog otpada koristi vanjski dio školjke - koji je napravljen od kalcija - kako bi zamijenili tradicionalni kalcij u boji. U Francuskoj su bojali krov policijske jedinice za rukovanje psima tragačima. Temperatura okoline zgrade smanjila se za čak 10 stepeni Celzijusa. Rješenje bijelom bojom, je zapravo tako jednostavno.

Prošle su godine mnoge škole širom Europe bile prisiljene zatvoriti jer je djeci bilo prevruće.

"Danas imamo milijardu klimatizacijskih uređaja. Procjenjujemo da bismo ih 2050. godine mogli imati pet milijardi. Klima je rješenje koje malo hladi unutar zgrade tako što vani grije. Takav krov pridonosi i smanjenju potrošnje energije za klimatizaciju", rekao je Julien Martin Cocher, zamjenik izvršnog direktora firme Cool Roof France.

CRF-ova termo-reflektirajuća krovna boja obogaćena kamenicama nanosi se u tri sloja. Prva dva sloja čine proizvod izdržljivim, dok treći sloj boje može reflektirati 90 posto sunčevih zraka od zgrade. To navodnio rezultira prosječnim smanjenjem temperature od šest do sedam Celzijevih stepeni, pa i više.

Rezultati u Francuskoj su zapanjujući. I grad Barcelona je nedavno objavio da želi isprobati ovu metodu, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije