Evo kako se ponašati za vrijeme grmljavine

Radiosarajevo.ba
Evo kako se ponašati za vrijeme grmljavine
0 / Ilustracija
Ljeto je godišnje doba kada se javljaju pljuskovi sa grmljavinom, pa nije naodmet upozoriti kako se ponašati ukoliko vas grmaljiva zatekne u planini, u polju, kući...

Naime, ukoliko ste u planini i prijeti oluja, potražite čvrsto sklonište. Ukoliko ste u zidanom objektu izbjegavajte stajati kraj prozora, otvorenih vrata, kamina, metalnih stubova i metalnih predmeta, kao što su slavine, utičnice i električni prekidači.

Velike špilje i udoline dobra su zaštita, ali ne i plitke jame mokrih stijena. Svaki vodič struje koji je iznad ramena povećava opasnost direktnog udara. Mobitele ili radio uređaje ne koristiti nego ih dobro spakovati u ruksak te ih tako zaštititi od oštećenja. Izbjegavajte eksponirane točke, posebno osamljena stabla i rub šume.

Izbjegavajte prostor blizu strujnih vodova, stubova žičara i dalekovoda. Naime, munja može biti i 15 kilometara ispred oluje, ide horizontalno te može udariti iz vedrog neba.

Na otvorenom prostoru čučnite i sagnite se naprijed stavljajući ruke oko koljena. Ako je moguće stavite ispod sebe izolacijski materijal kao što je uže, jakna i slično. Nemojte ležati ispruženo na zemlji. Ako se zateknete u kući, ne približavati se prozoru,isključiti svu tehniku iz zida, a ukoliko ste na moru, izaći iz vode i potražiti što prije sklonište.

Ako se pak za vrijeme grmljavinskog nevremena zateknete u automobilu, u njemu i ostanite. Automobili u potpunosti štite od udara groma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije