Dječaka udario grom, događaj snimila nadzorna kamera

Radiosarajevo.ba
Dječaka udario grom, događaj snimila nadzorna kamera

Američki dječak Josiah Wiedman (13) , koji je preživio udar munje nonšalantno je opisao svoje neobično iskustvo.

Wiedman je šetao je s prijateljem po parku i u ruci nosio skejt kada ga je udario grom.

Na snimku nadzorne kamere jasno se vidjelo da je tinejdžera najprije obasjalo svjetlo, potom ga je odbacilo u zrak, a on je potom pao na glavu na tlo i ostao da leži nepomično, piše Independent.

Taj nemili događaj nije ostavio nikakve traume na dječaku, koji je sasvim opušteno progovorio o tome kako je to kada te pogodi munja. Za “Good Morning America” kazao je kako se od svega jedino sjeća “sitnog naleta vrućine”.

“Osjetio sam malu vrućinu na tijelu, ali ništa posebno – i onda zamračenje. Ničega se ne sjećam. Kori me vratio u život. Da nije bilo njega, vjerovatno bih sada bio mrtav”, rekao je dječak.

Udari munje su prava rijetkost. Statistika kaže da se dogodi jednom od 1,2 miliona ljudi. Stopa preživljavanja nakon toga je prilično visoka. Čak 90 posto preživi udar. Ljekari vjeruju kako je Josiah imao dobre šanse zahvaljujući pravovremeno izvedenom oživljavanju, ali i skejtbordu koji je nosio u ruci.
 
Iako dječakova majka Christa (35) tvrdi da ga je baš zbog njega i udario grom, nauka ima drugačije objašnjenje. Naime, kroz skejt je većina voltaže otišla u zemlju umjesto u njegovo tijelo.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije