Europsko stablo 2024. godine raste u Poljskoj: Raskošna crvenolisna bukva dobila laskavu titulu

0
Radiosarajevo.ba
Europsko stablo 2024. godine raste u Poljskoj: Raskošna crvenolisna bukva dobila laskavu titulu
Foto: Printscreen / "Srce vrta" - Europsko stablo 2024. godine

Europsko stablo 2024. godine raste u Poljskoj, nakon što je osvojilo srca 40.000 glasača u takmičenju koje se održava od 2011. godine. Raskošna crvenolisna bukva, starosti od 200 godina, ponijela je ovu prestižnu titulu, ne zbog svoje veličine ili starosti, već zbog svoje jedinstvene historije i simbolike.

Bukva, koja nosi latinsko ime Fagus sylvatica Atropunicea i romantično ime "Srce vrta", ističe se svojim purpurno crvenim listovima, što je rijetka pojava u prirodi. Njena historija seže unazad dva stoljeća, preživjela je dva svjetska rata, smjenu generacija i naroda, te brojne teške situacije koje su zahvatile Donju Šlesku i šire.

Ova bukva nije samo simbol Poljske, već i cijele europske zajednice. Takmičenje "Europsko stablo godine" ima za cilj istaknuti stabla koja pričaju neobične i inspirativne priče, a "Srce vrta" je zasigurno jedno od njih, piše DW.

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Zasađena prije 200 godina, ova bukva nije imala zelene listove poput većine drugih stabala, već purpurno crvene, što je u to vrijeme bilo vrlo neuobičajeno. Takva stabla često su se nalazila u blizini dvoraca, zamkova i palača, što dodatno doprinosi njenoj posebnosti.

Nažalost, bukva je posljednjih godina počela pokazivati simptome napada gljivica koje je izjedaju iznutra. Simptomi su postali vidljivi tek nekoliko godina nakon što su gljivice počele napadati, ali sada se ovo stablo nalazi pod posebnom skrbi stručnjaka za arborikulturu i fitopatologa. S obzirom na to, postoji nada da će "Srce vrta" živjeti još dugo i nastaviti pričati svoju priču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije