Posječeno drvo staro 40 godina u Sarajevu: 'Dolazili su u sred noći, dva puta smo zvali policiju'

12
N. Ž.
Posječeno drvo staro 40 godina u Sarajevu: 'Dolazili su u sred noći, dva puta smo zvali policiju'
Foto: Facebook / Uništeno drvo na Dobrinji

Na Dobrinji je zabilježen još jedan akt vandalizma - ovaj put, 'žrtva' je bilo drvo staro 40 godina koje je bilo tako pozicionirano da nikome nije smetalo. 

Sve se desilo u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 18, u sarajevskom naselju Dobrinja. Tokom noći, posječeno je 40-godišnje stablo lipe, a ostatak je ostavljen na trotoaru kao prepreka brojnim građanima koji tim putem hodaju. 

Kako za portal Radiosarajevo.ba kaže jedan građanin koji živi u blizini (identitet poznat redakciji), riječ je o dvojici neidentifikovanih muškaraca. 

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Došli su u bijelom automobilu s 'punom opremom' i rezali drvo. Kada bi neko naišao, onda bi se sklanjali", govori naš sagovornik. 

"Ja sam to primjetio odmah prvu noć te izašao da provjerim šta rade. Kada mi nisu odgovorili, prišao sam i vidio da uništavaju drvo. Odmah sam pozvao policiju, a oni su pobjegli.

Uništeno drvo na Dobrinji
Foto: Facebook: Uništeno drvo na Dobrinji

Isto se desilo i narednu noć, kada sam također pozvao policiju. Ipak, uspjeli su da drvo sruše", rekao je naš sagovornik. 

O ovom slučaju se oglasio i KJKP Park. Oni, s druge strane, kažu da im niko od stanara iz obližnjih zgrada nije bio voljan pomoći, iako je naš sagovornik, koji živi u blizini, zvao policiju zbog ovog problema. 

"Da stare godine ostaju iz nas, a da navike, loš i neprimjeren odnos prema sarajevskom zelenilu i javnom dobro nažalost uvijek nosimo sa sobom dokaz je još jedan vandalizam koji se tokom novogodišnjim praznika dogodio u naselju Dobrinja, u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 18 na prekrasnom odraslom stablu.

Oko 40 godina staro stablo lipe očito je nekome smetalo pa je iskoristio vrijeme praznične pauze i 'gužve' da ga posiječe i u potpunosti uništi, te takvog uništenog ostavi na travnjaku i pješačkoj stazi. Pregledom stanja na terenu pronašli su ga radnici ekipa preduzeća Park i o svemu je Parkova jedinica komunalnih redara sačinila službenu zabilješku koja će biti proslijeđena Komunalnom inspektoratu, a obaviještene su i druge nadležne službe.

Međutim ponovo kao i u dosadašnjim situacijama uništavanja stabala i javnih zelenih površina karakteristično je to da niko iz okolnih zgrada niti je vidio niti je čuo nešto, pa čak ni sječu odraslog stabla pilom, a kamo li njegovo rušenje i pad na travnjak i betonsku stazu. Karakteristično je i to da su to uvijek stabla u blizini frekventnih saobraćajnicu koja očito smetaju i zaklanjaju pogled. Stablo je bilo zdravo, krošnja ispravna i cjelovita, a pretpostavka je da je upravo takva i bila smetnja.

Da stare godine ostaju iz nas, a da navike, loš i neprimjeren odnos prema sarajevskom zelenilu i javnom dobro nažalost...

Posted by KJKP Park Sarajevo on Wednesday, January 3, 2024

Prilikom dolaska naših ekipa na teren, kao i u ranijim sličnim slučajevim dešava se isto, a to je da niko ništa ne zna i niko čak nije ni čuo pad i obaranje stabla, tako da je za sada i ovaj počinioc neidentifikovan. Materijalna šteta je ogromna, jer se radi o stablu koje je javno dobro, koje je njegovano i održavano blizu 40-ak godina, kao i zelenilu na čiji se nedostatak svi žale, traže sadnju i uvijek su spremni kritikovati, ali ne i sarađivati, čuvati, ukazati.

Divimo se ljudima, građanima koji su spremni pokloniti stabla svome gradu, izdvojiti vlastiti novac, svi hvalimo njihove postupke, a na žalost samo su rijetki spremni ukazati i na potpuno suprotne postupke vandala kojima ni odrasla stabla nisu prepreka kada žele uništiti, oskrnaviti i nanijeti štetu svima nama, jer stabla na javnim zelenim površinama javno su dobro svih nas i u njihovu sadnju, održavanje, njegu i zaštitu, te rad uložen je novac svih nas. Ta stabla pluća su našega grada i urbani ambijent čine potpunijim.

Ekipe Parka uklonit će ostatke stabla sa travnjaka, međutim šteta načinjena zelenilu u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod br. 18 neće na taj način biti minimalizirala, a oni koji je čine, zbog naše nesaradnje i neprijavljivanja, mogli bi i nastaviti svoje navike i u novoj godini", saopšteno je iz KJKP Park. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije