Zanimljiv eksperiment: Majmunima draža buka automobila od zvukova iz prirode

2
Radiosarajevo.ba
Zanimljiv eksperiment: Majmunima draža buka automobila od zvukova iz prirode
Foto: Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo / Majmuni

Oni možda prirodno pripadaju prašumi, no majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj puno je draža prometna buka od zvukova iz džungle, pokazalo je istraživanje.

U sklopu eksperimenta o tome na koji način tehnologija može unaprijediti život životinja u zatočeništvu, naučnici su u nastambu majmuna u helsinškom zoološkom vrtu instalirali tunel opremljen senzorima.

Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, prometa, plesnu muziku ili zen zvukove.

"Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvukovima, poput zen muzike, ali oni su češće birali prometnu buku", rekla je Ilyena Hirskyj-Douglas, znanstvenica s finskog sveučilišta Aalto.

Tutnjava automobila pokazala se daleko najpopularnijim izborom majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugoga u zvučnom tunelu, što nisu radili ni pri jednom drugom zvuku, rekla je Hirskyj-Douglas.

Naučna koordinatorica u ZOO-u Kirsi Pynnonen vjeruje da zvukovi prometne buke ove životinje podsjećaju na neke od prirodnih načina komunikacije majmuna, piše Hina.

"Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu", pojasnila je Pynnonen.

Dodala je da su to zvukovi koje majmuni možda čuju i u prometnoj buci.

Zvučni eksperimenti su se i ranije provodili na životinjama u zatočeništvu, ali naučnici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele slušati.

U budućnosti bi to moglo omogućiti zoološkim vrtovima da životinjama u nastambama osiguraju dodatne podražaje.

"Životinje bi, na primjer mogle kontrolirati svoje osvjetljenje, temperaturu ili čak igrati igre", rekla je Hirskyj-Douglas.

"Tehnologija nam je na raspolaganju, a mi to tek počinjemo povezivati", dodala je.

Pynnonen je otkrila da su drugi zoološki vrtovi u Europi zainteresirani za njihova istraživanja, a njezin tim će majmunima uskoro pokušati postaviti i ekrane u tunelu da odaberu i što žele gledati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije