Egipat: Arheolozi otvorili gigantski misteriozni sarkofag

Radiosarajevo.ba
Egipat: Arheolozi otvorili gigantski misteriozni sarkofag
Foto: Egipatsko ministarstvo antikviteta / Misteriozni sarkofag
Prije dvije sedmice, arheolozi u Egiptu su pronašli gigantski crni sarkofag od granita u Aleksandriji, netaknut već dvije hiljade godina.

Pored internetskih glasina da se u njemu nalaze posmrtni ostaci slavnog vojskovođe Aleksandra Velikog, mnogi su se šalili da sarkofag ne bi trebalo otvoriti, jer "ko zna kakva kletva čuči unutra".

No, nijedna ovih tvrdnji nije bila istinita.

Arheolozi su unutra pronašli tri kostura i crveno-smeđu vodu koja je, kažu svjedoci, imala nepodnošljiv smrad.

Kako se doznaje, arheolozi su prvo uspjeli podići poklopac samo pet centimetara, no onda su, upravo zbog smrada, morali potpuno napustiti nalazište. Na kraju su im u otvaranju pomogli specijalno obučeni inžinjeri egipatske vojske.

"Nažalost, mumije nisu bile u dobrom stanju, pa su ostale samo kosti", izjavio je Mostafa Waziri, čelnik Vrhovnog vijeća za antikvitete u Egiptu, a onda je, komentirajući šale na internetu, dodao:

"Otvorili smo ga, i Bogu hvala, nismo bacili svijet u tamu. Evo, ja sam ga prvi otvorio i još uvijek sam tu."

Ipak, nalazište je sada potpuno zatvoreno jer vlasti strahuju da bi iz sarkofaga mogli izaći smrtonosni, otrovni gasovi.

Kako se pretpostavlja, unutra su vojnici drevne egipatske armije. Koliko su arheolozi mogli vidjeti, na lubanji jednog od njih nalaze se tragovi koji ukazuju na to da je preminuo od povrede strijelom.

Sarkofag datira iz Ptolomejske ere, koja je počela 323 godine p.n.e, nakon smrti Aleksandra Velikog. 

Arheolozi su najavili da će nastaviti istraživati područje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije