Čuda drevnog Egipta: Pored faraona Tutankhamuna otkrivena i grobnica kraljice Nefertiti?

Radiosarajevo.ba
Čuda drevnog Egipta: Pored faraona Tutankhamuna otkrivena i grobnica kraljice Nefertiti?

Egipatsko ministarstvo za antikvitete odobrilo je korištenje radara koji će provjeriti teoriju naučnika da se pored grobnice 12. egipatskog faraona Tutankhamuna nalazi grobnica kraljice Nefertiti, piše Anadolu Agency (AA).

Sigurnosne provjere prije upotrebe radara trajat će najvjerovatnije mjesec dana nakon čega će tim istraživača moći započeti istaživanje u takozvanoj Dolini kraljeva koja na zapadnoj dolini Nila krije mnoštvo grobnica egipatskih farona i plemića.

Iz ministarstva ističu kako korištenje radara u grobnici staroj preko 3.300 godina neće naštetiti spomeniku. Naučnici smatraju kako se u predvorju grobnice Tutankhamona za kojeg se vjeruje kako je preminuo u 19. godini, nalazi prvobitni grob Nefertiti koji nikada nije pronađen.

Britanski arheolog Howard Carter otkrio je njegov netaknuti grob 1922. godine prepun antikviteta među kojima je najznačajnija zlatna maska.

Pronalaženje grobnice Nefertiti dao bi naučnicima dublji uvid u drevno razdoblje te otvorio u velikoj mjeri nova saznanja o Egiptu koji nikada nije dovoljno istražen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije