Dr Pelemiš: Postoji još 1 način da se virus prenese, a nije kašljanje i kihanje

Radiosarajevo.ba
Dr Pelemiš: Postoji još 1 način da se virus prenese, a nije kašljanje i kihanje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Član Republičkog kriznog štaba u Srbiji, infektolog dr. Mijomir Pelemiš, izjavio je jutros da, budući da ne postoji drugačija odbrana od koronavirusa, bolest može da se spriječi samo uz poštovanje svih mjera prevencije.

"Pozivam sve da razmisle da svojim ponašanjem ne ugrožavaju samo sebe već svoje najmilije, kao i svoju okolinu. Nadam se da im je stalo do njih", istakao je Pelemiš za TV Prva.

On je dodao da je virus među nama te da ne znamo ko ima prisutan virus, a ko nema.

"Broj koji čitamo i slušamo nije merilo ko sve ima virus. To bismo znali kada bismo sve testirali što je praktično neizvodljivo", kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, maske moraju da se nose u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako nema propisane distance.

"Komunikacija omogućava širenje virusa, kada pričamo on se širi, kapljica virusa ima u vazduhu ne samo kada kašljemo i kijamo", objasnio je infektolog.

On je kazao da je ispočetka govorio da svi mogu da se zaraze ali da je ishod bolesti različit kod različitog uzrasta, kao i u zavisnosti od kvaliteta zdravstvenog stanja.

"Zašto se inficiraju mladi? Puno se izlažu virusu, druže se i u bliskom su kontaktu. Nije sigurno da mladi ne mogu imati i još neku bolest za koju ni ne znaju. Ako unesete veliki količinu virusa postoji velika šansa da se ozbiljno razbolite", upozorio je Pelemiš i dodao da i djeca obolijevaju sa simptomima temperature i drugih, ali da većina djece preleži virus lakše nego odrasli.

"Ipak, ne možemo reći da i ona nisu ugrožena", naglasio je.

Navodi da je cijeli svijet paralisan i da bi proizvodnja vakcine donijela korist, međutim, dodao je, kako zahtijeva dugo vrijeme ispitivanja i nije realno da se brzo pojavi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije