Dok jedni nemaju šta jesti drugi bace 150.000 tona hrane dnevno

Radiosarajevo.ba
Dok jedni nemaju šta jesti drugi bace 150.000 tona hrane dnevno
Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće.

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i milijarde litara vode su upotrijebljene za njezin uzgoj, kaže se u članku koji je objavio list PLOS ONE, prenosi Hina.

Ta hrana također predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto).

Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

"Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica", objašnjava Meredith Niles, suautorica istraživanja i asistentica na Univerzitetu u Vermontu.

"Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane", dodala je.

Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o "značajnom" utjecaju na okoliš i na poljoprivrednike.

"Taj otpad odgovara žetvama" s više od 350 miliona kg pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva "svake godine", prema tom izvoru.

Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.

Glavni autor Zach Conrad iz ureda za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko nivoa.

"Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije