Dijete vam je progutalo Lego kockicu: Koliko vremena treba tijelu da je izbaci

Radiosarajevo.ba
Dijete vam je progutalo Lego kockicu: Koliko vremena treba tijelu da je izbaci

Koliko god roditelji bili oprezni, znamo da je potrebna samo sekunda da dijete pojede nešto što ne bi smjelo. I nakon što se uvjerimo da se dijete ne guši, sljedeće pitanje koje nam pada na pamet glasi: koliko će vremena trebati dok tijelo taj predmet ne izbaci?

Skupina ljekara dobrovoljno je eksperimentirala kako bi riješila upravo ovu zagonetku, prenosi portal The Mombeat.

Stručnjaci s medicinskog bloga "Don’t Forget the Bubbles" raspolagali su s puno podataka o kovanicama koje djeca najčešće gutaju, a čiji prolazak kroz tijelo traje oko dvije sedmice. Ali istraživanja o tome koliko je vremena potrebno da se komad plastike probije kroz tijelo je malo.

Stoga su angažirali osobe bez historije probavnih smetnji koje su progutale plastičnu kockicu. Svaki je sudionik analizirao vlastitu stolicu kako bi pronašao predmet.

Za većinu sudionika trebalo je prosječno 1,71 dan da kockica prođe kroz probavni trakt. Međutim, jedan sudionik je prijavio da je nikad nije uočio u stolici.

Dobra vijest je da se čini da plastični objekt prolazi bez komplikacija, barem u slučaju odraslih osoba. No, kako pišu na svom blogu, studija se ne odnosi na djecu.

U svakom slučaju, nemojte ovo činiti namjerno i iskušavati eksperiment na sebi ili djetetu, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije