Dan kad je izvršena najveća pomorska invazija u historiji

Radiosarajevo.ba
Dan kad je izvršena najveća pomorska invazija u historiji
Na današnji dan prije 72 godine, 6. juna 1944. godine, pokrenuta je Operacija Overlord, najveća pomorska invazija u historiji.

Uključivala je više od tri miliona vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. juna ili na Dan D.

Najvažnije je bilo pripremiti mjesto i vrijeme invazije . Određena je regija Normandija čije su plaže dobile kodna imena Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword . Ključno je bilo pogoditi i vremenske prilike, svjetlost mjeseca te plimu i oseku. Zaključeno je da bi idealno vrijeme bilo kada oseka lagano prelazi u plimu kako bi se mogle vidjeti barikade i mine na plažama . Ključni faktori poklapali su se 5., 6., 7., 19., i 20. juna. Eisenhower je prvo htio početi napad 5. juna, no zbog visokih valova i uzburkanog mora odlučio ga je odgoditi za 6. juna. Napad je krenuo u zoru, oko 6.30 sati.

Saveznici su za invaziju upotrijebili oko 5,000 brodova i iskrcali su se na potezu obale dugačkom čak 80 kilometara.

Glavni zapovjednik njemačke odbrane bio je feldmaršal Erwin Rommel, najslavniji njemački zapovjednik, poznat pod nadimkom “Pustinjska lisica” koji je dobio u bitkama u sjevernoj Africi.

Feldmaršal Rommel uzeo je dopust od nekoliko dana i otišao u Njemačku da proslavi rođendan supruge. U trenutku kad je počela invazija nije bio prisutan u glavnom štabu, pa je njemačka odbrana bila na neki način obezglavljena.

Ipak, savezničkim vojnicima nije bilo lako. Na plažama su mnogi ostavili život pod pucnjevima njemačkog oružja. Među najtežim borbama bile su one na plaži kodnog imena Omaha, koje su prikazane u početnim scenama filma “Spašavanje vojnika Ryana”.

 

Saveznička operacija rezultirala je potpunim uspjehom i već unutar prva 24 sata iskrcano je svih 160,000 vojnika, koji su zauzeli prvo kopneno uporište za borbu protiv Nijemaca u Zapadnoj Europi.

Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije